15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Atenție la dezinfectanți! În magazinele de la noi se vând produse de acest fel care conțin metanol

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că multe dintre aceste produse atacă sistemul nervos și pot provoca chiar decesul. Au fost transmise alerte din mai multe țări Germania, Franța, Polonia cum că ar exista nouă produse nocive. Pe platforma Safety Gate putem urmări care sunt produsele considerate a fi periculoase.

„Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele ţări: Marea Britanie, Germania şi Franţa”, informează apc-romania.ro

Medicul Radu Ţincu a comentat în exclusivitate la Antena 3 efectele pe care le pot avea dezinfectanţii atunci când sunt folosiţi în exces şi pe suprafeţe mari.

„Alcoolul metilic sau metanolul este un alcool industrial care este toxic pentru corpul uman dacă aceşti dezinfectanţi se aplică pe o suprafaţă foarte largă de pilele, alcoolul metilic poate fi absorbit şi în acest fel se determină toxicitatea sistemică. Nu mai spun de faptul că ei pot fi înghiţiţi fie din greşeală, fie în mod voit şi atunci toxicitatea creşte foarte mult”.

Alcoolul metilic poate duce la orbire definitivă

„Alcoolul metilic determină în primă fază o toxicitate la nivelul nervului optic, vorbim de o neuropatie optică care poate duce la orbire definitivă. Ceea ce trebuie să ştim este că doza pentru a se produce această complicaţie oculară este foarte mică, undeva la 7, 8 ml de alcool metilic pentru o persoană adultă poate determina orbirea definitivă a cesteia. Dacă discutăm de cantităţi mai mari de alcool metilic putem să ajungem chiar la deces. Cantitatea care poate ucide acum o persoană adultă este undeva la 50, 60 ml din acest alcool”, a mai percizat pentru Antena 3 medicul Radu Ţincu.

Aproape jumătate de milion de români folosesc produse de dezinfectare a mâinilor fără să știe exact ce consumă. Prețul mic ar fi criteriul după care mulți își cumpără aceste produse, dar nu se gândesc prea mult la efecte.
Întrebat dacă la folosirea sporadică nivelul toxicităţii este periculos, medicul Radu Ţincu, a precizat

„Nu, la asemenea folosiri nu poate determina toxicitate sistemică, pentru că este vorba de o cantitate foarte mică, în plus de atât, după utilizare o mare parte din acest alcool se evaporă la nivelul tegumentelor.

Riscurile majore sunt dacă folosim pe o suprafaţă extinsă a tegumentului şi, evident la copii, doza este raportată la greutatea corporală, astfel încât un copil poate să aibă complicaţii oculare definitive cu orbire la cantitate foarte mica, 1 sau 2 ml de alcool metilic”.

Ministerul Sănătaţii nu a realizat nicio analiză chimică asupra mărcilor de dezinfectant

Preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, Costel Stanciu a declarat în exclusivitate la Antena 3 că două mărci din cele nouă care au fost retrase de la comercializare conţin substante agresive cu organismul nostru care prin inhalare pot produce deces.

Mai mult, Stanciu susţine că Ministerul Sănătăţii nu a realizat nicio analiză chimică asupra mărcilor de dezinfectant comercializate în România.

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Modificare importantă privind cardul național de sănătate

Pentru a veni în sprijinul asiguraților și a-i scuti de drumuri suplimentare la casa de asigurări, începând cu data de 26 martie s-a modificat...

Citește și :