Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, implicată în festivalul IMPULS VIDEO

266

Un gând extrem de generos a dorit să alăture elemente ale culturii franceze cu alte culturi apropiate ca structură sau, dimpotrivă, foarte diferite, pentru a reuși un melanj intreprinderi artistice. Demersul funcționează cu marfe succes de aproape trei decenii, punând față în față oameni de diverse etnii și metode de exprimare. Este pentru prima dată că evenimentul se realizează împreună cu o țară din Uniunea Europeană.

Sezonul România-Franța, cum este numit ciclul de evenimente culturale, a pornit la drum cu participarea celor doi președinți de țară și sub înaltul lor patronaj. Unul din programele ce prezintă interes este cel numit Impuls, care își propune ceva simplu ca enunț, dar greu de materializat: Timișoara în (Re)Construcție. De această dată evenimentele artistice vor ocupa centrul urbei, Piața Operei, Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe, dar și străzile adiacente. În prima săptămână a lunii octombrie, proiectul IMPULS are loc în cartierul Fabric. Prin extinderea în alți ani și în alte cartiere se dorește creionarea unei hărți citadine culturale spre periferii.

Cu aceste spectacole se schimbă și raportarea la public. Dacă acesta vine mai greu la săliile unde se impune un protocol al actului scenic, dacă se folosește spațiul deschis, totul este mai relaxat și în număr mai mare. Se aduce scena la public dar și invers, publicul la spectacol. Ambele părți vor avea un câștig într-un mediu mai puțin inhibant. Au vorbit despre acest Sezon România-Franța cei doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, cărora li s-a alăturat și directorul Institutului Cultural Francez din Timișoara, Cyrille Fierobe.

Programul IMPULS este o inșiruire de evenimente la care și Institutul Francez din Timișoara a participat din plin. Christopher Torch, deși retras din funcția de consilier pe care a ocupat-o până recent, explică ce se întâmplă cu primele spectacole: „Compania franceză Beau Geste va prezenta, de două ori pe zi, timp de două zile, întâlnirea lor extraordinară, coregrafică, între un dansator și un excavator, în Piața Victoriei. Spectacolul se numește Transporturi excepționale, titlu original <Transports Exceptionelles>. Compania franceză G. Bistaki va prezenta, două seri la rând, un spectacol de dans și jonglerii.  Spectacolul începe cu o procesiune din Piața Libertății și culminează cu un show de o oră în Piața Sf. Gheorghe. Spectacolul se numește <Baïna(na)>, o fuziune minimalistă și absurdă de jonglerii, dans și expresie teatrală. Patru bărbați ne invită într-o călătorie coregrafică și
muzicală.”

Școala de vară de dans contemporan va susține spectacolul Cadre și Forme, duminică, 14 iulie, de la ora 20:00, în Piața Sf. Gheorghe. Școala de vară de dans contemporan din Timișoara, Cadre și Forme/Frames &Shapes este organizată de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold motion. Cele două coregrafe, Louise Kelsey, din Marea Britanie și Lavinia Urcan din România, au început și până duminică vor fi lucrat timp de o săptămână cu iubitorii de dans, cu care pregătesc pentru dumincă un spectacol inedit.

Punctul culminant al IMPULS va fi spectacolul Teatr Ósmego Gdnia. Compania milita încă de la sfârșitul anilor 80 împreună cu mișcarea SOLIDARITATEA din Polonia, cea care a condus la căderea regimului comunist. 30 de ani mai târziu, împreună cu tinerii actori din orașul croat Osijek, un loc profund afectat de turbulențele de după 1989 din fosta Yugoslavie, compania reflectă asupra ceea ce s-a întâmplat atunci. <Copiii Revoluției>(titlu original Children of the Revolution) este un eveniment de teatru în aer liber la scară largă, folosind film, dans, teatru și muzică. Două nopți la rând, compania va exploda în Piața Libertății. Ultima reprezentație a festivalului are loc de Ziua Națională a Franței, o referire la una dintre cele mai importante revoluții din istoria europeană.

„Mă bucur că Timișoara 2021 s-a asociat Sezonului România-Franța prin organizarea acestui frumos festival – Impuls – care face parte dintre evenimentele de închidere a Sezonului la Timișoara. Colaborarea noastră cu Timișoara 2021 continuă la toamnă cu festivalul <Impuls Fabric>, dedicat artelor stradale, dansului și muzicii live, care se va desfășura în Piața Traian, din 1 până în 6 octombrie. Acest lucru corespunde voinței Institutului Francez de a contribui la dezvoltarea proiectului Timișoara – capitală europeană a culturii, conform orientărilor din Bid Book. În ceea ce privește Sezonul România-Franța, acesta se va termina în mod oficial la București în 14 iulie și țin să mulțumesc pe această cale numeroșilor parteneri din Timișoara care s-au mobilizat activ pentru organizarea celor peste treizeci de evenimente care au avut loc aici începând din 20 aprilie”, explică Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ