6.1 C
Timișoara
marți 10 decembrie 2024

Asociația Prin Banat lansează Common Heritage – Catalogul Secession dedicat patrimoniului construit comun al orașelor din Euroregiunea DKMT

În 2023, în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei, a luat naștere proiectul Common Heritage, o extensie a inițiativei culturale Heritage of Timișoara, desfășurată de Asociația Prin Banat încă din anul 2017.

Common Heritage a preluat metodologia acestui proiect și a extins-o la nivel regional, implicând, alături de Timișoara, orașele Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odesa (Ucraina). În urma studiului patrimoniului construit din aceste patru orașe, a devenit evidentă prezența unui bogat patrimoniu arhitectural similar, ceea ce a justificat necesitatea continuării cercetării, pentru o înțelegere mai profundă a contextului de dezvoltare și influențare reciprocă a orașelor Timișoara, Szeged și Subotica.

În 2024 a fost inițiat, așadar, ca o continuare a cercetării din anul precedent, proiectul Common Heritage – Catalog Secession. Acesta s-a concentrat pe ornamentația arhitecturală a perioadei 1900, prin clasificarea, interpretarea și prezentarea acesteia într-un spațiu mai extins, și anume orașele din Euroregiunea DKMT. Proiectul își propune să prezinte acest repertoriu decorativ și plin de semnificație care până acum a fost în mare parte necatalogat, neexistând o bază de date unitară care să inventarieze motivele decorative utilizate.

În ediția de anul acesta a proiectului Common Heritage au fost identificate, analizate și fotografiate peste 5.000 de motive decorative în 25 de orașe:
România: Timișoara, Arad, Lugoj, Lipova, Deva, Jimbolia, Caransebeș, Reșița, Chișineu-Criș, Băile Herculane Ungaria: Szeged, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Hódmezővásárhely, Csongrád, Békéscsaba, Szentes, Gyula Serbia: Subotica, Novi Sad, Pancevo, Kikinda, Zrenjanin, Senta.


Organizatorii lansează primul volum al publicației Catalog Secession: 1. Fitomorf duminică, 17 noiembrie, de la ora 17, la librăria Cărturești Mercy. Cu acest prilej se va lansa și platforma digitală a proiectului, unde curioșii vor putea găsi motivele identificate, descrierile lor, dar și fotografii.

Programul evenimentului
ora 17 – prezentarea proiectului Common Heritage – Catalog Secession
ora 17:15 – prezentarea publicației Catalog Secession Nr. 1. Fitomorf
ora 17:30 – prezentarea Platformei Common Heritage
ora 17:45 – proiecția filmului Common Heritage – The Tale of Four Cities.
Mai multe despre proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” pe pagina de Facebook și Instagram Heritage of Timișoara.
Organizat de Asociația Prin Banat, proiectul „Common Heritage – Catalogul Secession” este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :