9.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Asociația Prin Banat a lansat Heritage of Timișoara: Cetatea FOTO-VIDEO

În 2020, Heritage of Timișoara, proiectul de intervenție culturală în cartierele istorice timișorene, implementat de Asociația Prin Banat, se desfășoară în cartierul Cetate.

Evenimentul care va marca lansarea oficială a celei de-a patra ediții a proiectului a avut loc loc sâmbătă seara în mansarda Muzeului Național al Banatului (bastionul Maria Theresia).

Patrimoniul cultural-arhitectural al Timișoarei este prea puțin cunoscut atât de locuitorii orașului, cât și la nivel regional și național. Timișoara – orașul cu cele mai multe clădiri istorice, dar și cel cu cea mai mare degradare a clădirilor istorice, poate fi sprijinit și înțeles de comunitate în special prin inițiativele organizațiilor non-guvernamentale, așa cum este și Asociația Prin Banat, care luptă prin proiectul Heritage of Timișoara pentru o mai bună înțelegere a acestuia.
Heritage of Timișoara este un proiect lansat în 2017 de Asociația Prin Banat, cu scopul de a promova patrimoniul cultural timișorean, de a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg asupra importanței protejării și conservării a acestuia, precum și de a încuraja turismul cultural în cartierele istorice ale Timișoarei. Heritage of Timișoara a debutat în 2017, în cartierul Fabric, apoi a fost continuat, în 2018 și 2019, în cartierele Iosefin și Elisabetin.

2020 este anul cartierului timișoarean cu cea mai bogată istorie: Cetate. „Centrul istoric al orașului și principalul pol de atracție turistică, Cetatea domină restul cartierelor istorice ale Timișoarei atât pe plan cultural, cât și economic. Acest fapt influențează negativ dezvoltarea proprie a celorlalte cartiere istorice, acestea aflându-se într-o relație de dependență funcțională în raport cu Cetatea, fără a beneficia însă de sprijinul financiar sau de atenția de care beneficiază acesta. Prin implementarea metodologiei de intervenție culturală Heritage of Timișoara în cartierul Cetate, pornind de la rezultatele obținute în edițiile anterioare ale proiectului, dorim să contribuim la reconectarea celor 4 poli istorici prin rețeserea poveștilor din spatele dezvoltării istorice a orașului, prin cercetarea și descoperirea de noi conexiuni între clădirile de patrimoniu și locuitorii orașului (atât cei de azi, cât și cei din trecut),” spune Mihai Moldovan, managerul de proiect Heritage of Timișoara.

„În cadrul evenimentului vom povesti despre activitățile pe care le vom desfășura în Cetate anul acesta, vom prezenta rezultatele edițiilor anterioare ale proiectului și vom dezbate pe marginea fondului construit timișorean. De asemenea, în cadrul evenimentului ne vom bucura și de prezența arhitectului Mihai Opriș, care va susține o prezentare despre istoria și dezvoltarea urbanistică a cartierului istoric Cetate,” mai declară Mihai Moldovan. Arhitectul Mihai Opriș studiază dezvoltarea urbanistică și arhitectura Timișoarei de peste 45 de ani, fiind unul dintre cei mai mari cunoscători ai orașului de pe Bega. Din luna noiembrie 2019, este consultant Heritage of Timișoara, examinând acuratețea informațiilor culese în edițiile anterioare ale proiectului, publicând articole care au ca temă centrală patrimoniul cultural imobil al orașului pe www.heritageoftimisoara.ro, și susținând prelegeri și ateliere de specialitate pentru echipa și voluntarii proiectului.
Proiectul Heritage of Timișoara: Cetate este susținut de Asociația Banat IT, DevPlant Cowork și Sucitorul Fermecat. Eveniment din 29 februarie 2020 este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş; Muzeului Național al Banatului. Parteneri: Direcția Județeană pentru Cultură Timiș OAR / Filiala Timiş, Asociația Peisagiștilor din România Filiala Teritorială Vest, Asociația de la 4.

Alte subiecte :

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Zboruri accesibile pentru evadări rapide

Dacă te afli în căutarea unei modalități rapide și accesibile de evadare, alegerea perfectă poate fi reprezentată de zbor. Îți poți satisface astfel dorința...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :