Artă, tehnologie și digitalizare la Muzeul Național de Artă Timișoara

77

„MNART Access” este unul dintre cele 40 de proiecte-pilot selectate în cadrul programului european „Doors – Digital Incubator for Museums” (etapa I) organizat de Ars Electronica din Linz în vederea implementării unui booster tehnologic care să înlesnească adaptarea muzeelor la provocările realității de astăzi și să creeze noi modalități de accesare a patrimoniului prin angajarea audienței la scară largă.

„MNART Access” reprezintă, de asemenea, unul dintre pilonii principali ai planului de management dezvoltat la Muzeul Național de Artă Timișoara, ce include acțiuni precum Re-Connect Deco, Sigma Multisensory, Baroque Reloaded cu rol major în remodelarea colecțiilor prin digitalizare, dezvoltarea audienței prin strategii participative și integrarea patrimoniului în rețeaua muzeelor naționale și internaționale.

Proiectul este dedicat aniversării a 150 ani de patrimoniu artistic, pornind de la fondarea instituției muzeale, în 1872, de către colecționarul Zsigmond Ormós, fiind cunoscută preocuparea sa de a crea un întreg sistem al artei la Timișoara în concordanță cu valorile europene. Astfel, departamentele de specialitate ale Muzeului Național de Artă Timișoara continuă această muncă prin abordări inovative ale patrimoniului conform standardelor muzeale actuale. Echipa este formată din: coordonator de proiect-Aura Bălănescu (muzeograf), curator-Andreea Foanene (muzeograf), conservator-Nuți Dinuț, design grafic-Andrada Pecican, implementare tehnologică-Dan Șerban (muzeograf), mediere culturală- Mihaela Irimescu (educator muzeal), Izabela Andronache (muzeograf), Alexandru Babușceac (muzeograf).

„MNART Access” este dezvoltat sub patronajul Consiliului Județean Timiș și face parte din „Doors – Digital Incubator for Museums” organizat de Ars Electronica din Linz în parteneriat cu Museum Booster din Viena și ECSITE din Bruxelles. DOORS beneficiază de finanțare în programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene / Horizon 2020 prin acordul grantului nr. 101036071.

Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând următorul link.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.