35.7 C
Timișoara
vineri 12 iulie 2024

arch-NEAGU: Paul Neagu şi arhitectura

Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Londra, împreună cu The Paul Neagu Estate (UK) lansează o invitație specială la vernisajul unei expoziții care pune în lumină incursiunile artistului Paul Neagu în lumea arhitecturii și este curatoriată de arhitecta Anca Mihalache.

Vernisajul va avea loc în data de 25 iunie de la orele 19:00, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra și va fi deschis de E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, de arhitecta Iolanda Costide și de Paul Ciucur, reprezentanți ai The Paul Neagu Estate (UK).

Invitatul special al serii este Hugh Pearman, teoretician al arhitecturii și actualul președinte al 20th Century Society (Societatea Secolul XX), care va vorbi despre frapantele „eseuri arhitecturale” ale lui Paul Neagu în cadrul unei prezentări intitulate „Paul Neagu: definirea spațiului” / “Paul Neagu: Defining Space”. Pearman l-a cunoscut pe Paul Neagu în anii 1970 și a scris despre el în Building Design și The Sunday Times.

În ultimii ani, artistul româno-britanic a fost adus în atenția publicului internațional prin intermediul unor evenimente de mare amploare precum o expozitie deschisa la MAMCO, in Geneva, in martie 2024, o Retrospectiva deschisă în 2021 la Kunstmuseum Liechtenstein (KML) din Vaduz, itinerată apoi, în 2022 la Neue Galerie Graz și, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment desfășurat sub egida Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În 2019, Tate Modern l-a inclus pe Paul Neagu în expoziția de grup intitulată “Performer & Participant”, expoziție care a putut fi vizitată mai bine de trei ani și în care au mai fost prezenți artiști precum Lygia Clark sau Helio Oiticica. În 2015, Henry Moore Institute din Leeds, cu sprijinul ICR Londra si TPNE(UK), a organizat expoziția retrospectivă de mari dimensiuni intitulată "Paul Neagu: Palpable Sculpture".
Două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu sunt instalate în Marea Britanie: „Starhead” în parcul de sculptură Milton Keynes de lângă Londra, iar cea de-a doua, „Edgerunner”, instalată cu sprijinul ICR Londra în cadrul Olimpiadei Culturale (2012), în parcul Owens Field din cartierul londonez Angel.
În cadrul programului Timișoara 2023 a fost, de asemenea, lansată Monografia Paul Neagu / Paul Neagu – The Monograph, editată de Magda Radu și Georg Schöllhammer si veti avea, de asemenea, ocazia de a-i asculta pe cei doi editori, in conversatie despre aceasta publicatie, „Two Editors in Conversation”, vineri 28 iunie, tot la ICR in Londra. Monografia include 11 eseuri semnate de importanți critici și istorici de artă, atingând multiple aspecte ale operei artistului, dar nu și incursiunile sale în arhitectură.Astfel, expoziția care se va deschide la Londra va aduce în atenția publicului material original.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 26 iunie – 7 iulie, de luni pâna duminică, între orele 11.00 și 17.00 la Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra.
„Sculptura ar trebui percepută cu toate cele cinci simțuri” – Paul Neagu Paul Neagu (1938, București – 2004, Londra) a fost un sculptor, pictor, performer, profesor și poet româno-britanic. Neagu a contribuit definitoriu la dezvoltarea artei conceptuale în Marea Britanie și, după 1990, și în România. În calitate de profesor, activitatea sa a avut un mare impact asupra unora dintre cei mai importanți sculptori britanici precum Tony Cragg, Antony Gormley și Anish Kapoor.

Paul Neagu a copilărit la Timișoara și a absolvit, în 1963, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În 1969, Paul Neagu a călătorit pentru prima data în Marea Britanie, la invitația galeristului și impresarului Richard Demarco. În primăvara anului 1970, artistul a părăsit România, călătorind la Paris și Edinburgh pentru a se stabili, în 1971, la Londra. În 1972, a fondat Generative Art Group, grup din care făcea parte alături de alți patru membri fictivi, fiecare dintre aceștia reprezentând diferite aspecte ale personalității sale artistice: poetul, filosoful, pictorul și designer-ul. Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice și direcții tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu o putere de comunicare universală. Printre subiectele sale centrale cel mai bine cunoscute amintim „Antropocosmos”, „Stațiile catalitice”, care includ „Hyphen”, cel mai complex dintre concepte, cat si performance-urile “Blind Bite”, “Horizontal Rain” și “Going Tornado”.

Alte subiecte :

Cu un stat îngropat în datorii, 2025 se anunță un an teribil pentru români

București. Taxe și impozite mai mari de așteaptă anul viitor, după alegerile parlamentare și prezidențiale, conform experților în economie. Guvernul nu a reușit să...

Cele mai importante măsuri de precauție pe care șoferii trebuie să le ia înainte să plece la drum pe caniculă

În contextul temperaturilor ridicate, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Timiș oferă câteva recomandări pentru șoferii care pleacă la drum în aceste zile caniculare. Este esențial...

Citește și :