Arad | Își pun viaţa în pericol pentru a-şi proteja culturile de invazia mistreţilor

106
Locuitorii comunei Craiva sunt disperaţi din cauza faptului că mistreţii le distrug culturile. Situaţia durează de patru sau cinci ani, însă problema se amplifică pentru că animalele s-au înmulţit necontrolat.
Oamenii sunt atât de disperaţi încât stau toată noaptea de pază, în câmp, riscându-şi viaţa. „De la 21.00 până la 6 dimineaţa stau cu bâta, cu câini, cu  goarnă sau cu lanterna în câmp pentru a goni mistreţii. Este foarte periculos, dar este singura mea resursă de venit şi trebuie să fac ceva“,ne spune Flore Lazie, din satul Şiad.
Situaţia se întinde pe raza întregii comune Craiva, locuitorii din Şiad, Rogoz, Mărăuş, Stoineşti, Craiva, Chişlaca, Vălani sau Ciunteşti fiind disperaţi să îşi salveze în vreun fel recoltele din calea mistreţilor.
Un întreg hectar de porumb poate fi uşor pus la pământ într-o singură noapte de patru sau cinci scroafe, fiecare cu câte zece purcei. Nu mai punem aici porcii care au mai mult de un an de zile.
Aratul, discuitul, semănatul, erbicidatul, sămânţa, azotul şi recoltatul îi costă pe oameni cel puţin 3.000 de lei pentru un hectar. Munca şi banii lor pot fi distruse într-o singură noapte. „Noi din asta trăim, este dezastru pentru noi. Anul trecut mi-au distrus într-o singură noapte o remorcă de boabe, asta înseamnă 80 de saci de porumb“, spune Lazie.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât mistreţii se apropie tot mai mult de aşezările omeneşti. „Săptămâna trecută mi-au distrus efectiv grădina din spatele casei. Niciodată nu au venit atât de aproape. În plus, este un real pericol pentru infectarea cu pesta porcină. Mistreţul infectat
mănâncă porumb de pe câmp, porumb care ajunge în grajd la porcii domestici. Infectarea cu pestă porcină este iminentă“, atrage atenţia Lazie.
Oamenii nu mai ştiu ce să facă pentru a-şi proteja culturile. Mistreţii mănâncă orice, de la porumb, grâu, până la floarea soarelui, ovăz sau tătarcă. Unii au pus gard electric, investiţie care îi costă peste 1.000 de lei.
În unele locuri nu mai au însă ce să facă şi s-au dat pierduţi în lupta cu animalele sălbatice. Oamenii care au pământ în vecinătatea pădurilor nici măcar nu îl mai cultivă. „Am o bucată de pământ exact lângă pădure. De zece ani nu mai cultiv nimic acolo. Ce rost are? Tot îl
mănâncă mistreţii“, spune disperat un alt locuitor al comunei Craiva.
Sursa: glsa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ