9.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Aquatim și… restul! Societatea timișoreană este campioana absolută la investiții în infrastructura din Timiș

Publicația națională Recorder a prezentat un top al proiectelor de investiții din marile orașe ale țării. Timișoara ocupă locul al treilea. Prima poziție îi revine Bucureștiului, unde sunt în derulare proiecte de peste 25 de miliarde de lei. Locul secund este al orașului Satu Mare, cu investiții în derulare de 2,2 miliarde de lei. În Timișoara sunt proiecte de 1,85 miliarde, în Cluj Napoca, de 1,84 de miliarde, și în Oradea, de 1,4 miliarde de lei.

„Datele obținute de Recorder pentru realizarea acestui material erau valabile la data de 1 aprilie 2021. Este posibil ca unele proiecte să sufere modificări ulterioare, cum ar fi o schimbare a termenului de finalizare sau o recalculare a sumei investite, în funcție de cofinanțarea de la nivel local a unor proiecte europene sau de semnarea unor acte adiționale ulterioare.

O parte dintre proiecte ne-a fost transmisă de către autorități fără o dată de finalizare precisă, fiind specificat doar anul în care ar urma să fie terminată lucrarea. În cazul acestor proiecte, am trecut ca dată de finalizare ultima zi a anului respectiv.

Compania Națională de Investiții (CNI) ne-a transmis proiectele care aveau ordin de începere a lucrărilor până la data de 1 aprilie 2021. Din acest motiv, proiectele aflate în stadiul de aprobare a finanțării și fără o dată certă de începere a lucrărilor nu se regăsesc în baza noastră de date”, titrează recoder.ro.

De departe, cel mai mare proiect derulat în Timișoara este cel al Aquatim. Modernizarea rețelei de apă și canal are o valoare de aproape un miliard de lei, fonduri europene. De menționat este faptul că proiectul se derulează în orașul de pe Bega și în alte nouă orașe din Timiș: Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaș, Recaș, Făget, Ciacova, Gătaia și Săcălaz.

Proiectul presupune și construirea de stații de tratare a apei, stații de epurare și de tratare avansată a nămolului în stația de epurare ape uzate din Timișoara.

Marile proiecte rutiere

În privința investițiilor în infrastructura rutieră, în Timișoara sunt în derulare opt proiecte majore.

Modernizarea și extinderea la patru benzi a străzii Mareșal Constantin Prezan are o valoare de 48,6 milioane de lei. Banii vin din mai multe surse, locale și naționale. Potrivit autorităților locale, termenul de finalizare este 31 martie 2022.

Din bugetul local este finanțat proiectul de amenajare a drumului de legătură dintre Calea Moșniței și DC 149 (Drumul Boilor). Valoarea sa este de 18,2 milioane de lei, iar traseul trebuie finalizat până în 30 septembrie anul acesta.

Pe bulevardul Sudului, șantierul continuă. Desi asfaltul a fost deja turnat și au fost făcute marcajele, autoritățile locale au anunțat că nu vor face recepția pentru că vor unele modificări. Trebuie să afle dacă se poate întrerupe, legal, linia continuă care taie bulevardul în două și nu îi lasă pe șoferi să întoarcă. Iar problemele nu se opresc aici. Pistele de biciclete, de-o parte și de alta a străzii, sunt foarte înguste, având două sensuri. Primarul vrea acum să lase câte o pistă pe sens, pe câte o parte a străzii.

„Nu sunt mulțumit de modul în care au fost gândite pistele de bicicletă. Ele sunt destul de late pentru a fi unisens. De aceea, vom modifica marcajele și le vom transforma în sensuri unice pe o parte și pe cealaltă a bulevardului.

Am mai cerut să fie montate bănci și refugii acoperite în stațiile STPT de pe această arteră. Ele nici măcar nu au fost prevăzute în proiectul inițial, așa că pentru asta va trebui să facem un nou proiect, dar le vom monta cu siguranță. De asemenea, în urma discuțiilor cu locuitorii din zonă am decis să se discute în Comisia de Circulație marcarea unei noi treceri de pietoni la capătul parcului, la intersecția cu Aleea Cristalului. Vom monta și coșuri de gunoi pe toată lungimea bulevardului”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
</

Modificările au ridicat valoarea acestui proiect la 13,8 milioane de lei. Banii provin exclusiv din bugetul local. Și aici șantierul trebuie închis până la finalul lunii septembrie 2021.

Lucrările continuă și pe strada Grigore Alexandrescu, pe tronsonul cuprins între Calea Aradului și Calea Torontalului, unde se lărgește carosabilul la patru benzi. Aici se investesc 8,3 milioane de lei, iar banii provin atât din visteria orașului, cât și din cea națională. Termenul a fost depășit deja, inițial acesta fiind 31 iulie.

Amenajarea inelului IV de circulație din Timișoara trebuia să fie gata la finalul lunii iunie. Cu o valoare de 7,6 milioane de lei din bugetul local, proiectul presupunea asfaltarea tronsonului cuprins între strada Măcin și strada Constructorilor și construirea unui racord cu strada Demetriade.

Reabilitarea Podului Eroilor este un proiect „moștenit” de la fosta administrație. Lucrările au fost oprite și a fost nevoie de actualizarea proiectului pentru că din cel inițial lipseau trotuarele și pistele de biciclete. Cu un cost în plus de 2 milioane de lei, șantierul va fi închis la toamnă.

Cele mai noi șantiere deschise sunt cel de pe Calea Bogdăneștilor și cel de pe Cetății. Pe ambele se vor reface asfaltul și liniile de tramvai. Lucrările de pe Cetății costă peste 83,7 milioane de lei. Au început pe fonduri locale, dar Primăria Timișoara a depus o cerere de finanțare și pe POR. Proiectul va fi gata abia la finalul anului 2023.

Modernizarea Căii Bogdăneștilor, cu stradă și șine, are o valoare de 116 milioane de lei. Însă 90 de milioane de lei sunt asigurați de fonduri europene. Lucrările vor dura 31 de luni. La final se vor planta 336 de copaci pe Calea Bogdăneștilor, mai mult decât dublul copacilor tăiați, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara. Aceștia vor fi de dimensiuni mari, nu puieți, așa cum ne-a obișnuit fosta administrație. Va crește și suprafața verde de pe arteră. Dacă acum sunt 1.000 de metri pătrați de spații verzi, după finalizarea proiectului vor fi de aproape 10 ori mai mulți. Noile linii de tramvai vor fi înierbate.
Contre în administrații

Recent, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, a publicat nivelul de investiții și de absorbții de fonduri europene. Potrivit acestuia, în șase luni orașul a atras bani nerambursabili cât nu s-a atras în niciun an din timpul fostei administrații.

„În doar jumătate de an am reușit să investim mai mult decât s-a investit în oraș în oricare din ultimii patru ani, pe o perioadă de 12 luni. Asta nu înseamnă sume promise pe principiul «lucrați voi, că rezolvăm după cu banii», ci vorbim despre bani facturați și plătiți către constructori și proiectanți pentru lucrările realizate.

Avem de asemenea record pe investiții prin fonduri europene, e vorba de 49 de milioane de RON la jumătatea anului.

Ultima oară când s-au investit aproape la fel de mulți bani în oraș a fost în prima parte a lui 2016, înainte de alegerile locale. Execuția bugetară de atunci a văzut două mari proiecte pe fonduri europene, respectiv amenajarea malului Bega și lucrările de pietonalizare din centru.

Ca procentaj de absorbție din suma contractată, am ajuns de la 0,2% (septembrie 2020) la 8% și vrem să atingem 15% până la finalul acestui an”, a transmis, pe Facebook, Ruben Lațcău.

Fostul primar, Nicolae Robu, nu putea rămâne indiferent la postarea actualului edil. A publicat și el un text în care îl jignește pe Lațcău și susține că noii conducători ai urbei… nu fac nimic.

„Dublul repetent, ajuns viceprimar al Timișoarei, profită de concediul șefului său pentru a-l depăși în minciună!

Tu să nu ai ABSOLUT NICIUN PROIECT, NICI MĂCAR ÎN STADIUL DE IDEE VAGĂ — ceva de genul: uitați, cam asta am vrea noi să facem —, apoi să te limitezi doar să asiști cum proiectele pornite de predecesorii tăi avansează, tu neavând NICIO CONTRIBUȚIE — dar absolut niciuna! — și să te lauzi apoi că ai bătut toate recordurile la investiții înseamnă… A FI UN OM FERICIT ÎN LUMEA TA! (…)

Adresez și eu câteva întrebări:

În afară de semnarea pentru efectuarea plăților facturilor venite de pe șantierele deschise de mine sau oricum aferente unor proiecte cu finanțare europeană sau locală ASIGURATĂ prin demersurile și cu semnătura mea, ce a făcut concret actuala administrație la capitolul INVESTIȚII?

Pentru ce proiecte proprii, din afara portofoliului moștenit de la mine, a obținut actuala administrație finanțare europeană în aceste 9,5 luni de mandat? Fie și 1 EURO sau 1 EUROCENT, acolo, de sămânță!

Ce proiecte proprii are actuala administrație în cadrul „viziunii” despre care ni s-a tot vorbit de vreo doi ani, că e «una nouă, care va transforma orașul în altă direcție decât l-a dus administrația Robu»? Spuneți-ne măcar UNUL!”, este postarea lui Nicolae Robu.

Imediat, actualul viceprimar USR a venit cu o nouă postare pe rețeaua de socializare. Anunță noi investiții în educație, unele pe fonduri proprii, altele pe bani europeni.

„Am să vă prezint în săptămânile următoare câteva dintre proiectele pe care le avem în lucru, din surse nerambursabile, dar și din surse locale, atât proiecte mari, cât și mici intervenții în oraș. Din fonduri europene construim o nouă clădire de școală, pe strada Uranus, în care vor învăța aproape 450 de elevi.

Săptămâna trecută a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la proiectarea noului corp de clădire de la Liceul Waldorf, precum și dotarea lui. Vorbim despre un proiect pe fonduri europene în valoare de aproape 13.700.000 RON, care prevede construirea unui nou corp de clădire, pe o suprafață de 2.300 mp, în care vor învăța elevi din ciclul primar și gimnazial.

Clădirea va fi accesibilă pentru persoanele cu dizabilități și va fi dotată cu echipamente IT și didactice moderne. Studiul de fezabilitate a fost întocmit de către școală, iar proiectul tehnic și execuția o va face primăria.

Firma care a câștigat contractul de 170 mii de lei, Megavox Proiect, are la dispoziție 90 de zile să se achite de obligațiile din acest contract. Apoi vom scoate la licitație lucrările de construcție.

Timișoara are nevoie de școli noi și moderne, de grădinițe și creșe, iar în bugetul de anul acesta avem prevăzute 95 de milioane de lei pentru investiții în educație.

Săptămâna aceasta vom da ordin de începere pentru încă un obiectiv educațional finanțat din surse nerambursabil, o creșă în zona Lipovei”, este ultimul anunț a lui Ruben Lațcău.

În nuărul următor al săptămânalului nostru vom analiza și alte proiecte ale Primăriei Timișoara și ale Consiliului Județean Timiș pentru ca voi, cititorii noștri, să știți câți bani se investesc în domeniile esențiale pentru un trai bun.

Alte subiecte :

Căutăm jandarmi juniori pentru o zi

Vrei să te joci cu cei mai fideli parteneri, cățelușii Jandarmeriei? Ți-ar plăcea să pornești sirenele mașinilor de intervenție? Ziua Jandarmeriei...

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Citește și :