Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Colinele Recaş, având ca principal partener Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, a lansat joi în 13 martie proiectului „Împreună pentru familii: Servicii comunitare integrate pentru prevenirea separării copiilor de familiile lor” ca un eveniment organizat la Consiliul Județean Timiș.
Generosul proiect este finanţat prin Fondul Social European Plus (FSE+) — Programul Incluziune şi Demnitate Socială, acesta are o valoarea totală a proiectului de 9.9 milioane de Iei, iar perioada de implementare este de 36 de luni de la data punerii în practică. De fapt proiectul deja funcționează după cum anunță directorul DGASPC Timiș, Monica Trușcă, deși în 13 martie a fost lansat oficial. În cadrul proiectului, vor fi implicați aproximativ 266 de copii, care se află în situații critice.
„La nivelul județului nostru sunt, în fiecare an, aproximativ 150 de copii care sunt preluați în sistemul de protecție a copilului. Pe lângă copiii care sunt victime ale abuzului și neglijării, vorbim despre copii care trăiesc în sărăcie, copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și care, din cauza problemelor cu care se confruntă, sunt cu risc crescut de abandon școlar. Unele cazuri sunt de-a dreptul disperate și este important să ne unim cu toții eforturile și să ajutăm aceste familii. Sunt convinsă că, la finalul proiectului, vom depăși grupul țintă propus în proiect, respectiv pe acela de 266 de copii”, a declarat Monica Truşcă, director general al DGASPC Timiș.
Conform celor declarate de Cătălin Tiuch președintele GAL Colinele Recaș, vor fi sprijiniți copiii aflaţi în risc de separare de familie şi copiii din sistemul de protecţie socială, prin furnizarea de servicii sociale integrate şi măsuri de acompaniere a familiei, având ca scop principal reducerea sărăciei şi prevenirea excluziunii sociale. În județul nostru nu ar mai trebui să existe copii defavorizați de care nu se interesează nimeni.
Un centru de zi va fi renovat și licențiat pentru a oferi un mediu sigur și adaptat nevoilor copiilor și părinților acestora. De asemenea, vor fi distribuite ajutoare materiale și financiare pentru sprijinirea familiilor vulnerabile în îngrijirea copiilor lor. Proiectul va include măsuri de acompaniere, precum educație parentală și consiliere juridică, pentru a îmbunătăți relațiile familiale. Campaniile de informare vor crește gradul de conștientizare la nivel comunitar, subliniind importanța prevenirii separării copiilor de familiile lor. Totodată, proiectul va contribui la reducerea riscului de abandon școlar și marginalizare prin facilitarea accesului copiilor la educație și incluziune socio-profesională.
În contextul provocărilor sociale şi economice actuale, prevenirea separării copiilor de familiile lor reprezintă o prioritate majoră pentru comunităţile locale şi pentru instituţiile care sprijină incluziunea socială. Mulţi copii din România, în special din medii vulnerabile, sunt expuşi riscului de a fi separaţi de familiile lor din cauza dificultăţilor financiare, a lipsei accesului la educaţie şi servicii sociale sau a altor factori care fragilizează relaţiile familiale. Astfel proiectul „Împreună pentru familii: Servicii comunitare integrate pentru prevenirea separării copillor de familiile lor” este o soluţie integrată pentru a sprijini atât copiii, cât şi familiile acestora, oferindu-le acces la servicii sociale, consiliere şi sprijin material.
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Colinele Recaş este o organizaţie formată la nivel local, pentru a coordona eforturile de dezvoltare locală şi pentru a implementa proiecte specifice în comunitatea acoperită. Demersurile organizației de a implementa parteneriate aduc un aport semnificativ microregiunii prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin transferul de cunoştinţe, schimbul de informaţii şi idei, precum şi prin susţinerea inovaţiei în mediul rural.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş este instituţia publică de interes judeţean responsabilă de protecţia copilului, sprijinirea familiilor vulnerabile şi asigurarea unor servicii sociale de calitate pentru categoriile defavorizate.