Apel pentru normalitate în dezvoltarea orașului

57

Deoarece Municipiul Timișoara nu are de foarte mulți ani un Plan de Urbanism General, situația multor proiecte este incertă și chiar la limita legii. Mulți dezvoltatori invocă planuri zonale, ce, evident, în lipsa unui PUG aprobat nu sunt decât simple hârtii ilegale.

În încercarea de a aduce o normalitate în acest domeniu Colegiul Director al Ordinului Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș face un apel public.

„Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, este o organizație profesională de interes public cu peste 700 de membri, funcționând în baza Legii 184/200, republicată. OAR Timiș are ca atribuții protejarea și promovarea calității produsului de arhitectură şi urbanism la nivel local și reprezentarea intereselor membrilor săi în faţa autorităţilor administraţiei publice locale şi a celorlalte autorităţi organizate la nivel local.

După cum s-a văzut pe parcursul lunii septembrie, municipiul Timișoara nu poate funcționa fără un Plan Urbanistic General valid, acesta fiind instrumentul principal prin care se reglementează activitatea sectorului de construcții și se coordonează dezvoltarea urbanistică și spațială a orașului.

Absența Planului de Urbanism General duce la blocarea activității de proiectare, autorizare și de construcții pe raza municipiului Timișoara, cu efecte economice și sociale nefaste. Prelungirea valabilității vechiului PUG Timișoara, elaborat acum 20 de ani reprezintă o soluție de avarie, aprobarea unui nou PUG fiind o prioritate absolută pentru a avea o dezvoltare coerentă, adaptată condițiilor și nevoilor actuale din oraș.

În această calitate, reacționând la sesizările primite de la dezvoltatori și de la membrii săi, OAR Timiș face un apel public către toate părțile implicate în administrația publică a orașului (locală, județeană și națională) de a conlucra pentru o rezolvare corectă și rapidă a problemei Planului de Urbanism General al Municipiului Timișoara.

Încurajăm în același timp definitivarea noului PUG, aflat în curs de elaborare de mai mulți ani (din anul 2010), respectiv găsirea de acorduri în acest sens de către părțile implicate pentru a evita situații similare pe viitor. Ne reafirmăm deschiderea pentru dialog cu toți actorii din spațiul public interesați în găsirea soluțiilor optime și obținerea unui mediu construit sănătos și sustenabil, adaptat nevoilor contemporane ale orașului nostru.”

LĂSAȚI UN MESAJ