Anunț important pentru șoferii din Banat și din țară! Au fost adoptate schimbări majore la asigurările RCA

958

Proiectul de normă privind metodologia de calcul a tarifelor de referință în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost adoptat, miercuri, de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat instituția, într-un comunicat de presă. Documentul se va afla în consultare publică timp de zece zile pe site-ul ASF.

În același timp, tot în cadrul ședinței de miercuri, Consiliul ASF a aprobat norma pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, cât și a unor prevederi cu privire la asigurările auto. Norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României, precizează Autoritatea.

De asemenea, a fost adoptată emiterea unor clarificări privind aplicarea unor reglementări ASF, în contextul apariției Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.

Pe segmentul de supraveghere și control, Consiliul ASF a avizat rezultatele controalelor efectuate la societatea Deaasig-Consultant, Asistent și Broker de Asigurare S.R.L., la NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., în calitate de administrator al Fondului de Pensii Administrat Privat NN și a controlului periodic desfășurat la Certinvest Pensii — Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.

În plus, pe partea de autorizare — avizare, au fost adoptate o serie de numiri la SIF Transilvania, SIF Oltenia S.A., dar și retragerea, la cerere, a directorului general adjunct la societatea Asito Kapital S.A.

Pe lista deciziilor luate miercuri s-au mai aflat, printre altele: modificarea Actului constitutiv al societății AXA Life Insurance S.A., urmare a schimbării sediului social; majorarea capitalului social al societății Medihelp Internațional Broker de Asigurare S.R.L. — date suplimentare, cu suma de 113.000 lei, de la 712.000 lei la 825.000 lei; modificarea Actului individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative Raiffeisen Acumulare, administrat de SAI Raiffeisen Asset Management S.A.; modificarea Actului constitutiv al Certinvest Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.; modificarea Prospectului schemei de pensii facultative pentru Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, administrat de BCR Pensii, Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.; avizarea și reavizarea a 116 agenți și retragerea avizelor pentru alți 31 agenți care desfășoară activități de marketing pentru fondurile de pensii facultative și administrate privat.

Nu în ultimul rând, s-a aprobat analiza perioadei de plată și soluționare a dosarelor de daună deschise la asigurători în semestrul II 2016 în baza polițelor de asigurare obligatorie auto RCA.

Câteva dintre schimbările majore pe care noua normă RCA le aduce legislației locale în domeniu:

– deplina libertate a păgubitului de a alege service-ul care să îi repare mașina: Păgubitul va alege service-ul, fără restricții sau recomandări. Specialiștii din service, nu cei din firmele de asigurare, vor decide ce reparații trebuie făcute sau ce piese trebuie înlocuite;

– condiții complet noi în ceea ce privește aplicarea sistemului bonus-malus (în funcție de care prețul RCA poate varia cu peste 100%);

– decontare directă în caz de accident și un tratament special acordat clienților care primesc oferte de preț peste un anumit nivel.

sursă: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ