Pentru Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, ANUL 2025 și luna MARTIE au o semnificație deosebită în istoria sa: împlinirea a 35 de ani de la reluarea activității și 175 de ani de la înfiinţare.
7 martie 1990
CCIA Timiș este prima cameră de comerţ teritorială din România care îşi reia activitatea ca şi organizaţie specifică şi reprezentativă a mediului de afaceri local După evenimentele din decembrie 1989 de la Timișoara, în ianuarie 1990, în ianuarie 1990, un grup de tineri entuziaști, membri ai Biroului de relații externe din cadrul Frontului Salvării Naționale Timiș, iau inițiativa reluării activităţii Camerei timișorene și elaborează un document pe care îl înaintează spre aprobare Primului Ministru de atunci al României, Petre Roman. În 23 ianuarie 1990, Petre Roman apostilează cererea timişorenilor de a reînfiinţa Camera de Comerţ și Industrie Timișoara.
În 7 martie, Grupul de inițiativă convoacă prima Adunare Generală a CCI Timișoara la care participă reprezentanţii legali ai mai multor întreprinderi industriale şi comerciale din judeţ.
La nivel național, prin H.G.799/23 iulie 1990, Guvernul României, recunoaște înfiinţarea camerelor de comerţ teritoriale ca organizaţii autonome, neguvernamentale, auto-finanțatoare, de utilitate publică.
18 martie 1850
CCIA Timiș este prima cameră de comerţ românească înființată în 1850 prin Patenta Împăratului Franz Josef I al Austriei.
Conștient de rolul important al camerelor de comerț, Ministrul Comerţului al Imperiului Hasburgic, baronul Carl Ludwig von Brück, înaintează împăratului Franz Josef I al Austriei proiectul de înfiinţare a camerelor de comerț pe teritoriul Imperiului.
Decretul imperial prevede înființarea unei camere de comerț în Provincia Voivodina şi Banat cu sediul la Timişoara.
Pe 24 februarie 1949, Prezidiul MAN a Republicii Populare Române dispune desfiinţarea camerelor de comerţ şi industrie teritoriale şi trecerea patrimoniului acestora în proprietatea Statului.
De la patenta imperială din 1850 și până în prezent, CCIA Timiș a parcurs un drum lung, uneori anevoios, dar a reuşit să demonstreze că a fi constant înseamnă a fi performant, că a păstra şi valorifica tradiţia înseamnă eficienţă, competitivitate, modernitate.
Astăzi, CCIA Timiș este o organizaţie stabilă și durabilă a mediului de afaceri timișean, un important actor economic și un instrument fundamental în conturarea unei elite de afaceri puternice.
CCIAT va marca această aniversare la Gala Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, printr-un moment special dedicat celor care și-au adus aportul la reînființarea Camerei și celor i-au condus spre succes destinele.