7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Anul 2019, în fapte, cifre și imagini. Partea I

O secțiune din economia timișeană a anului 2019

Una din cele mai dinamice entități ce se ocupă de bunul mers al afacerilor din județul nostru este fără îndoială Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Acum, la final de an, este un gest de firească ființare a Camerei de a da seama de activitatea din anul ce se încheie. Sunt foarte multe evenimente organizate, dar și găzduite de asociația celor ce fac afaceri la noi în județ.

Vom oferi cititorilor un serial, din mai multe părți, cu toate activitățile în care a fost implicată Camera de Comerț.

Pentru cele 650 firme membre și pentru comunitatea de afaceri locală, CCIAT a organizat cel mai important eveniment de business al anului în
25 octombrie, și anume cea de-a 26-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, eveniment devenit unul de referință în vestul țării, cartea de vizită a succesului și performanței în afaceri. Realizat pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2018 a reunit 10.232 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 31.118 firme care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, au fost evidenţiate 1.814 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III, structurate pe 7 domenii de activitate, 251 grupe şi 5 clase de mărime. Totodată, 212 firme a căror fidelitate le-a oferit clasificarea pe unul din primele trei locuri în Top în ultimii șapte ani au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă.

Ca în fiecare an, CCIA Timiș a acordat premii și distincții speciale unor firme pentru realizări de excepție în diferite domenii de activitate și pentru momente aniversare.

Trofeul și Distincția de Excelență în Antreprenoriat

Câștigătorul premiului Ernst&Young Entrepreneur Of The Year Romania 2018, recunoscut în cadrul galei World Entrepreneur Of The Year 2018 alături de alți 60 de câștigători naționali din întreaga lume, Ovidiu ȘANDOR – fondator al CEO Mulberry Development, a fost distins cu Trofeul de Excelență în Antreprenoriat. Dl. Adrian BĂDESCU, fondator Clinicile MEDICI’S și dl. Corin CÎRCOTĂ, fondator compania FLEXIK, au primit Distincția de Excelență în Antreprenoriat, în calitate de finaliști ai competiției naționale Entrepreneur Of The Year Romania 2018.

Trofeul de Excelență pentru cea mai mare cifră de afaceri

Ca recunoaștere a performanțelor economice notabile transpuse prin valoarea celui mai important indicator economic – cifra de afaceri, CCIAT a acordat acest Trofeu companiei SMITHFIELD ROMANIA, cel mai mare crescător de animale din România.

Trofeul de Excelență Climate Kic

În calitate de unic partener național al Programului Climate KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, CCIA Timiș a acordat Trofeul de Excelență Climate Kic unui start-up finalist al competiției naționale Climate LaunchPad 2018 – Reactive Boards.

Trofeul Virtual Power Plant Virtual Power Plant este cel mai mare program de recunoaștere a eficienței energetice din Europa Centrala și de Est, înființat în anul 2011 în Ungaria, și testat printr-un proiect pilot în Județul Timiș, cu sprijinul Climate KIC. CCIAT a acordat Trofeul Virtual Power Plant unui număr de 18 firme timișene care sunt în curs de implementare sau implementează deja programe de eficiență energetică.

Trofeul Originalității

Pentru că perseverența și munca sunt premisele obținerii succesului nu numai în afaceri, ci și în muzică, CCIAT a acordat Trofeul Originalității unei formații de tineri muzicieni – The Different Class.

Trofee și Diplome aniversare

CCIA Timiș a acordat Trofee și Diplome aniversare unor firme care au împlinit un sfert de veac de activitate neîntreruptă și au fost parteneri ai evenimentului. Trofeul „25 ani de Management Performant” a fost conferit companiei EUROCCOPER, punct de referință în ceea ce privește activitatea de logistică, transporturi și servicii vamale; Trofeul „25 ani de Agricultură Performantă” a fost atribuit firmei MAXAGRO, unul din cei mai mari producători agricoli din vestul țării; Studioul TVR TIMIȘOARA a fost distins cu Trofeul „25 ani de Excelență în Televiziune”. Biroul Timișoara al Societății de Avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a primit Diploma Aniversară pentru 15 ani de activitate. Premiile au fost înmânate de conducerea CCIA Timiș, de oficiali ai administrației publice locale, de personalități ale mediului universitar, diplomatic și de afaceri.

Cei 900 de participanţii la Gala Excelenței în Afaceri s-au bucurat de momente artistice de excepție cu: Lois Muntean, violonistă elevă a Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, trupa rock „The Different Class”, Clubul de dans sportiv “Sportim Dance”. În concert extraordinar: BRIO SONORES. Prezentator: Andrei Boroșovici, Director TVR Timișoara.

CCIAT a derulat un amplu program de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale în diferite domenii de activitate, în colaborare cu serviciile publice deconcentrate, instituții de învățământ superior, organisme financiare, alte entități: 11 seminarii, peste 650 participanți.

8 februarie – Peste 40 de agenți economici timișeni au participat la seminarul organizat de CCIA Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, cu tema: „Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și a gestionării deșeurilor”.
Seminarul a fost susținut de Lavinia Alina CĂLUȘERU – Comisar Șef și s-a desfăşurat întro manieră interactivă, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

19 februarie – “Legislația muncii în 2019” a fost tema celui de-al doilea seminar organizat în 2019 de CCIA Timiş în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. La întâlnirea cu cei peste 60 de agenți economici au fost prezenţi conducătorii și specialiști ai ITM Timiș: Pavel KAŞAI – Inspector Șef, Ileana TOMOIAGĂ-Inspector Șef Adjunct Relații de Muncă, Anton Francisc SZASZ- Inspector Şef Adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă, Natalia ENII-Expert IT. Temele abordate au vizat: Salariul minim brut pe economie; Legea nr.247/2018 privind regimul străinilor în România; Prevederile O.U.G. nr.114/2018 privind salariul minim în construcții; Modificarea Legii nr.52/2011 privind activitățile cu caracter ocazional desfășurate de către zilieri; O.G. nr.25/2014 privind detașarea și încadrarea străinilor pe teritoriul României.

27 februarie – Seminarul dedicat reglementărilor din domeniul fiscal, organizat în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, s-a desfășurat sub genericul: „Impactul modificărilor legislative din domeniul fiscal asupra mediului de afaceri”. Cei peste 200 de agenți economici au aflat cele mai noi modificări legislative ce au apărut în ultima jumătate de an sau pe întregul parcurs al anului 2018. S-a discutat aplicat pe probleme punctuale și cu exemple luate direct din activitatea firmelor. Seminarul a fost deschis de noul Director General Regional al Finantelor Publice, Mihaela NICOLA și a fost susținut de specialişti din cadrul D.G.R.F.P Timişoara: Mihaela Vișoiu, Liliana Roman, Olimpia Dragomir și Mircea Simeria.

13 martie – Evenimentul de informare privind legislația în domeniul securității la incendiu a fost organizat de CCIAT în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş. Seminarul cu tema „Importanța solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu” a fost susținut de lt.col.ing. Lucian MIHOC – Șef Inspectorat și de cpt. Andrei POAMĂ, adjunct șef Inspecția de Prevenire. Temele abordate în cadrul seminarului au vizat legislația specifică avizării și autorizării; Obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu și sancțiunea contravențională pentru firmele care funcționează fără această autorizație; Categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării; Legea nr. 28/2018 pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Seminarul a fost unul interactiv, cei peste 50 de participanți primind răspuns la toate întrebările și spețele ridicate. 12 martie – CCIA Timiș a organizat o nouă sesiune de training interactiv privind punerea în practică a Regulamentului General de Protecție a Datelor Personale.
Scopul evenimentului a fost de a ușura munca agenților economici în procesul de înțelegere și aplicare a normelor legale privind protecția datelor, oferind doar acele informații folositoare și necesare pentru activitate. Au fost discutate și analizate exemple concrete și cazuri reale pentru a evita astfel încălcarea prevederilor privind protecția datelor personale și consecințele care derivă de acolo, într-un mod interactiv și personalizat.

2 aprilie – Legislația specifică și consilierea agenților economici din punct de vedere al D.S.V.S.A., A.N.P.C. și D.S.P, a fost tema seminarului derulat sun genericul: Proceduri. Contravenții. Sancțiuni. Consilierea agenţilor economici din punct de vedere al A.N.P.C. a fost prezentată de dl. Claudiu Sorin ȘUȘANU, Comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Vest care a abordat aspecte privind dublul standard şi Legea

Prevenţiei. Dr. Adrian Radu POPA, Șef Serviciu Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatizată în cadrul DSVSA, a vorbit despre procedurile privind autorizarea și înregistrarea unităților de producție și depozitare și a unităților de vânzare cu amănuntul. Din partea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş au fost prezenți dr. Mihai PUPĂZAN, Director Executiv Adjunct și Dr. Melania-Emilia ARION, Șef Dept. de Supraveghere în Sănătate Publică, iar tematica prezentată a vizat proceduri de reglementare sanitară, avize şi autorizare, control. Seminarul a avut un puternic caracter dinamic și activ, cei peste 80 de agenți economici prezenți primind răspunsuri la toate spețele și problemele cu care se confruntă în activitatea curentă.

10 aprilie – Fermieri din elita agriculturii bănățene s-au reunit la Timișoara la Conferința PRIA Agriculture, eveniment organizat de PRIAevents în parteneriat cu CCIAT. Conferința a reunit specialiști din domeniu iar tematicile abordate au vizat noua Politică Agricolă Comună 2020 – 2027, Programul Național de Cadastrare a Terenurilor Agricole, conceptul de agricultură de precizie, importanța produselor românești în strategia retailerilor, ajutoarele de stat în agricultură sau rolul fondurilor de investiții destinate agriculturii. Totodată, 14 personalități ale lumii agricole bănățene au fost recompensate cu diplome de merit pentru întreaga activitate profesională. CCIA Timiș a fost reprezentată de dl. Darius GEORGIU, Vicepreședinte, care a vorbit despre preocupările CCIAT în domeniul agriculturii, despre rolul Secțiunii AGRALIM și despre programele și acțiunile organizate pentru agricultori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Guvernul României s-a întrunit în premieră la Timișoara. Premierul Ciolacu a anunțat că bătrânii își vor primi pensiile mai repede | VIDEO

În premieră Guvernul României s-a întrunit în ședință la Timișoara. Urmează să fie semnate și discutate documente semnificative pentru municipiu, dar și pentru județul...

Citește și :