Aniversarea cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română. VIDEO

144

Aniversarea cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.

Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar 4-5 veterani de război, ce nu mai pot participa la aceasta din cauza vârstei înaintate. În ciuda piedicilor obiective veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc şi a colonelului (r) Neculai Stegăriţă, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român în 2012. Bătrânii tunari vor fi mereu militari activi atât timp cât amintirea lor va fi dusă mai departe.

După actul de la 23 August 1944, când țara noastră a abandonat spijinirea Puterile Axei și s-a alăturat Aliaților, tunarii timișoreni au luat parte în cooperare cu trupele sovietice la acţiunile de luptă împotriva armatelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei. Apoi au contribuit la eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944). Mai apoi au continuat luptele şi au ajutat la revenirea nord-vestului Transilvaniei ocupate la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Toate aceste fapte de arme ar fi trebuit să-și aibă momentul de aducere aminte mult meritat. Se pare că era destul de greu în perioada totalitară să vorbești despre război, mai ales de prima sa parte. În anul 1987 s-a reușit o primă adunare a vechilor militari.
Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, ostașii ce au luat parte la război din acest regiment au organizat an de an, între 1987-2011, câte o aniversare în memoria camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă. În fiecare an în mod tradițional la 20 august, la sediul Muzeului Banatului din Timişoara, militarii mai în vârstă dar și colegii lor mai tineri, se întâlnesc să schimbe câteva amintiri, să aducă o floare la poarta fostei cazarme. Aici a fost montată o placă comemorativă ce amintește de trecutul regimentului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ