Aniversăm troleibuzul, la Timișoara! Prima linie din România

459

Timișoara aniversează, joi, 15 noiembrie, o premieră națională – introducerea primului troleibuz electric de pe teritoriul României. Acesta a circulat pe traseul Gara de Nord – Piața Bălcescu.

”La 15 noiembrie 1942 sunt puse în circulație primele troleibusse la Timișoara și, totodată primele troleibuze care au circulat pe teritoriul actual al României. Acestea erau de tipul Fiat- Marelli importate din Italia”, alăm din analele istoriei.

Astfel, în urmă cu 76 de ani, în Timișoara ajungeau 7 troleibuze cu o putere a electromotorului de 29,5 Kw. Linia pe care au circulat troleibuzele era pregătită pentru ele încă de 4 ani. Acesta a fost proiectată în 1938 de firma germană Brown, Boveri & Cie din Mannheim.

Troleibuzele au cicrulat pe traseul Gara Timișoara Nord – Cetate- Piața Lahovari (acum Piața Nicolae Bălcescu), având o lungime de 2,5 kilometri. Durata de viață a primului troleibuz a fost de doar 13 ani, mijlocul de transport în comun fiind casat în 1955. Celelalte 6 au rezistat mai mult, până în 1961, respectiv 1963.

foto – STPT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ