Angajații vor plăti de două ori mai multe taxe pe salarii. Valabil și pentru timișeni!

1509

Contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal.

Potrivit proiectului, contribuţiile urmează să fie plătite doar de angajaţi, ceea ce va avea un impact negativ asupra salariilor nete, iar în proiect se prevede că angajatorii – inclusiv cei privaţi – să fie obligaţi să mărească salariul brut.

HotNews vă prezintă cele două proiecte (Cod Fiscal şi Cod de Procedura Fiscală). Proiectele, iniţiate de Ministerul Finanţelor, au intrat în circuitul de avizare şi de discuţii cu mediul de afaceri. Proiectul nu a fost încă asumat sau respins oficial de Ministerul Finanţelor.

HotNews.ro a întrebat oficialii Ministerului de Finanţe dacă îşi asumă sau nu acest proiect. Reprezentanţii Biroului de presă al au declarat că Ministerul Finanţelor va prezenţa o poziţie oficială în scurt timp.

Principalele prevederi ale proiectului de modificare a Codului Fiscal:

În prezent, contribuţiile sunt defalcate între angajat şi angajator, astfel:

Angajatul datorează 10,5% – CAS, 5,5% – CASS, 0,5% – şomaj

ngajatorul datorează 15,8% – CAS în condiţii normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiţii deosebite şi 10 pp pentru condiţii speciale), 5,2% – CASS, 0,5% – şomaj.

Prin proiect, contribuţiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% – CAS, 8,9% – CASS

Angajatorul va datora 4,2% pentru condiţii deosebite şi 8,2% pentru condiţii speciale de muncă – CAS, 0,8% – şomaj

Angajatorii mai plătesc contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale. Şi aceste contribuţii sunt în uşoară scădere. Prin urmare, contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

UPDATE: Anca Dragu, prima reacţie după informaţiile privind modificarea Codului Fiscal: Nu avem în vedere o asemenea măsură. Nu va creşte povara fiscală, nu vor fi creşteri de taxe. Predictibilitatea fiscală este foarte importantă

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat miercuri, la Digi 24, referitor la informaţiile apărute în presă privind modificarea Codului Fiscal, că „Nu avem în vedere o asemenea măsură. Eu că ministru al Finanţelor nu am în vedere o asemenea măsură. Predictibilitatea fiscală este foarte importantă pentru economie, nu renunţ la acest principiu.” Ministrul Finanţelor a anunţat că în câteva zile „Vom posta pe site proiectul pe care eu mi-l asum, e vorba strict de măsuri de simplificare. Nu va creşte povara fiscală, nu vor fi creşteri de taxe.”

„Eu că ministru al Finanţelor nu am în vedere o asemenea măsură. Solicitarea mea a fost foarte clară: de a găsi soluţii pentru simplificare fiscală şi debirocratizare”, a subliniat Anca Dragu.

LĂSAȚI UN MESAJ