Ana Dubyk lansează albumul Halcyon la biserica din Ofsenița

57

Duminică, 18 septembrie, ora 19:30, la biserica romano-catolică transformată în spațiu cultural din Ofsenița, va avea loc concertul de lansare a albumului de debut Halcyon al Anei Dubyk. Celebrarea va continua luni, 19 septembrie, ora 19.00, la clubul de jazz Green Hours din București. 

Acesta este cel mai nou proiect al cântăreței de jazz și compozitoarei Ana Dubyk. Cuvântul „Halcyon” vine din mitologia greacă, simbolizând puterea unei păsări mitice (alcionul, pescărușul albastru) de a calma furtunile de pe mare în timpul solstițiului de iarnă. Cuvântul face referire și la o stare de pace, de calm, adică la modul în care Ana se raportează la lumea înconjurătoare.
Albumul constă în muzica originală a artistei, ce încorporează experiențele pe care le-a avut în ultimii ani. De la piesa “Silence in Petrila” (nominalizată în 2018 la Premiul Gopo pentru Cea mai bună muzică originală, împreuna cu muzica lui Mr. Jurjak), la “Birds” și “Magic Moonrise”, compozițiile ei sunt descrieri ale unor povești la care a luat parte, ori pe care a avut ocazia să le observe.
Împreună cu George Dumitriu (chitară, violă) și Andrea Caruso (contrabas), Ana propune un cadru modal-tonal care favorizează atât libertatea în improvizație, cât și contrastul dintre expresiile individuale ale fiecărui muzician, cu intenția de a crea acea senzație de calm și pace.
Biserica romano – catolică din Ofsenița este un spațiu plin de simbolism pentru Ana, deoarece nu foarte departe de aici a cântat pentru prima oară în public, fiind, de asemenea, unul dintre locurile din România unde pescărușul albastru cuibărește, pe malul râurilor Timiș, Bârzava și Nera.


Acest concert este organizat în parteneriat cu asociația Semper Agape, care gestionează biserica romano-catolică în ruine din Ofseniţa, un sat aflat la 50 de kilometri de Timişoara, care aparține de Banloc. Asociația a fost înființată din dorința ieromonahului Varlaam Almăjanu (Padre, fostul stareț al mănăstirii din Partoș) și a unor artiști, profesori, învățători și medici de a închega prin artă şi cultură o comunitate. Astfel, activitățile principale ale asociației se desfășoară pornind de la 4 mari direcții, și anume: socială, educațională, teologică și culturală.
„Cel mai mult mă emoționează lansarea albumului Anei Dubyk, o voce aparte pe scena românească de jazz. Ana nu se teme să caute, să încerce, să se joace. Vocea ei e un instrument care farmecă. Inteligența, frumusețea și empatia Anei se traduc în compozițiile ei și răsună direct în plexul spectatorului. Nu mi s-a întâmplat doar o dată să plîng la un întreg concert al Anei Dubyk. Sigur, nu vă chem să plîngeți, ci să vă bucurați alături de ea și pentru ea. Jazz-ul în România începe să capete forme alese. Jazz-ul în România e viu și țipă din rărunchi.” (Rozana Mihalache – director artistic Green Hours).
Pentru a participa la evenimentul fizic, vă rugăm să trimiteți un e-mail la adresa contact.halcyonad@gmail.com.
Parteneri culturali: Asociația Semper Agape, Green Hours
Sponsori eveniment: Accesoria Group, Primăria Banloc, Profi România Art work: Paul Mureșan; photo credit: Koen van Assema