Amendarea ţărilor care nu primesc refugiaţi a fost propusă oficial de Comisia Europeană. Polonia, Ungaria şi Cehia se opun. Din România, nici o reacţie

395

Comisia Europeană a propus, miercuri, un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor în ţările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Cotele vor fi stabilite în funcţie de criterii precum numărul de locuitori şi situaţia economică. În cazul în care un stat se va confrunta cu un aflux de solicitanţi de azil cu 50 la sută mai mare decât cota stabilită, va putea distribui extracomunitarii în alte ţări.

Modificarea Regulamentului de la Dublin este vitală, deoarece acesta nu a fost conceput pentru a se gestiona prin intermediul său numărul mare de refugiaţi care ajung în UE din Siria şi din alte zone de conflict, a spus Timmermans.

„Sunt fan al serialului Urzeala tronurilor. Acest Regulament de la Dublin arată precum Jon Snow înjunghiat pe o masă şi mort de câteva zile…această reformă este măsura esenţială pe care trebuie să o adoptăm pentru a-l da jos de pe masă pe Jon Snow”, a declarat Timmermans.

Proiectul va fi supus dezbaterii în Parlamentul European şi va trebui aprobat de Consiliul Uniunii Europene.

Polonia, Ungaria şi Cehia au anunţat, miercuri, că se opun iniţiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranţilor pe bază de cote obligatorii.

În cadrul unui comunicat comun, Polonia, Ungaria şi Cehia au respins iniţiativa Comisiei Europene.

„Noua propunere nu are niciun sens, încalcă drepturile statelor membre UE”, a acuzat ministrul polonez de Interne, Mariusz Blaszczak.

„Este vorba de o formă de şantaj. Este o propunere inacceptabilă şi noneuropeană”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Din partea României, nici o reacţie, nici de la Ministerul de Externe, nici de la Guvern, nici de la Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi: Primim refugiaţi sau plătim amendă: 1 miliard de euro! Comisia Europeană vrea să impună sancţiuni

LĂSAȚI UN MESAJ