Ambrozia , dușmanul pacienților alergici

1119

Una din cele mai periculoase flagele care lovește în fiecare vară populația ce este sensibilă la alergeni este așa numita ambrozie. Foarte multă lume a auzit, dar la fel de puțini știu despre ce este vorba și ce ar trebui să facă.

Prezența ambroziei este cel mai clar semn de lipsă de implicvare și de simț gospodăresc. Ambrozia (denumirea populară –iarba de pârloagă) este plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei în Europa a fost semnalată în Germania în 1863, iar în România în 1910, la Orșova. Polenul plantei poate duce la complicații severe! Semințele ambroziei rămân în sol până la 40 de ani. Perioada de polenizare este lungă, respectiv de la sfârșitul lunii iulie, până în octombrie.

Perioada optima de eradicare a plantei este în lunile mai și iunie, când se află în stare vegetativă. Iată ce sfaturi dă celor ce sunt alergici la plantă doctor Diana Brișan Igna medic primar alergolog-imunolog.

Cand suspectăm o alergie la ambrozia?

Strănuturi în salve, secreție nazală apoasă, nas înfundat, mâncărime nazală, oculară, lăcrimare, și în cazuri mai severe-tuse seacă, senzație de sufocare, respirație șuierătoare. Uneori pot apărea și manifestări cutanate de tip urticarie, dermatită alergică de contact chiar și angioedem (umflarea buzelor, a pleoapelor sau a limbii, etc). Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil, fiind prezente indispoziția, oboseala, iritabilitatea cu perturbarea somnului și a activității zilnice.

Toate aceste semnale de alarmă trebuie să ne ducă cu gândul la o posibila ALERGIE la AMBROZIE, iar prezența promptă la un medic alergolog , în vederea unui diagnostic corect și a unui tratament eficient, este imperios necesară pentru a evita complicațiile grave.

În cadrul Ambulatoriului Integrat de Alergologie și Imunologie clinică din Policlinica Spitalului Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu,, Timișoara , pacientul beneficiază de gratuități pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie, de testare cutanată PRICK, PATCH, spirometrie , precum și alte investigații de specialitate.

1 COMENTARIU

  1. Razboi cu natura . S-ar putea sa caștigăm . Prin eliminare . Pana la urma si vantul e daunator . Criteriul ? Ce ne deranjeaza e daunator . Si daca ambrozia nu ma deranjeaza ? Inseamnă ca nu te-a vazut, înca , sau ca nu esti român ori sunteți rude si trebuie ca românii sa nu te mai suporte . Ale naibii campaniile media ! Cum pornesc ele de la zero . Ca si veceul din curtea romanului. Sa propunem si sa aprobam interzicerea răhățelii in natură . Nimeni , nici chiar insectele sa nu mai aiba voie sa-si faca nevoile ” la liber”, ca sa nu mai vorbim de bacterii si de virusi . Măcar de-ar putea sa plăteasca impozit toate . Natura este evazionista . Să se rezolve !

LĂSAȚI UN MESAJ