12 C
Timișoara
sâmbătă 5 octombrie 2024

Am scăpat de caniculă, acum ne dau târcoale virusurile și răcelile de sezon

Primele frunze au căzut deja din copaci, iar toamna își face simțită prezența… La fel și răcelile sau gripa sezonieră. Pentru că în anotimpul rece răcelile devin din ce în ce mai comune, am întrebat un medic cum ne putem proteja de răceli, ce putem face pentru a ne întări sistemul imunitar, dar și ce ne poate ajuta în caz de răceală sau gripă. Medicul Mihai Grecu, șeful secției de UPU-SMURD de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara ne-a oferit recomandări și pentru părinți, în cazul în care copii răcesc, dar și pentru adulții care ajung să contacteze virusuri care dau simptome respiratorii.

Printre recomandările sale se află o alimentație diversă, hidratare, dar și precauție în folosirea medicamentelor. Răcelile nu ne ocolesc, dar putem fi deștepți! Iată care sunt principalele informații pe care trebuie să le avem în acest sezon, dar și câteva reguli pentru a fi mai responsabili și a ne feri pe noi de și pe cei din jur de îmbolnăvire.

Concediul, bată-l vina!

Am putea crede că pe o plajă în Turcia nu există virusuri, dar iată că ne înșelăm! Medicul Mihai Grecu spune că o cale de transmitere a virusurilor o reprezintă aglomerațiile, dar și faptul că, odată cu turiștii, călătoresc și virusurile.

Un virus poate fi contactat în avion, pe tren, pe plaje, în zonele turistice și, în general, acolo unde oamenii se întâlnesc. „Vremea caldă de afară predispune la transmiterea acestor virusuri, dar și faptul că oamenii se întorc în această perioadă din concedii și, pe lângă bagaje și suveniruri, aduc cu ei tulpini noi de virusuri. Așa că rețeta este completă și o să avem un număr mare de îmbolnăviri”, preconizează medicul Mihai Grecu.

Putem contacta virusuri cu ușurință în locurile aglomerate, spune medicul, iar în această perioadă îmbolnăvirile reprezintă unul dintre motivele pentru care tot mai mulți oameni intră pe ușa cabinetelor medicale.

„Fie putem primi un virus în concediu, fie în locuri precum gări și aeroporturi, în avioane, pe trenuri. Sunt locuri în care oamenii se întâlnesc și în care o împrăștiere a virusurilor este inevitabilă. Ei vin bolnavi din concediu, aduc cu ei viroze care pot să aibă diverse grade de severitate, chiar și dacă ele nu necesită neapărat internarea în spital. Ideea este că le aduc cu ei și le împrăștie în destinația cealaltă, unde poate că virusul respectiv nu a ajuns încă, așa că susceptibilitatea populației pentru noul tip de virus este semnificativ mai mare și acesta se împrăștie mult mai repede — iată explicația faptului că, în această perioadă, virozele încep să-și facă loc printre motivele prezentării pacientului la medic, indiferent că vorbim despre medicii de familie sau despre structuri de primiri urgențe… Cam asta este modalitatea de propagare”, spune medicul Mihai Grecu.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul transmiterii răcelilor, medicul face o asociere cu perioada Covidului.

„Este același principiu ca pe vremea Covidului, a valurilor pe care le-am trăit cu toții, însă acum discutăm de un număr mult mai mare de tipuri de virusuri care se împrăștie în populație”, este de părere medicul Mihai Grecu.

Specialistul consideră că expunerea la virusuri este un prim factor care ne face vulnerabili la acestea, respectiv, cu cât mergem mai mult în aglomerații, cu atât mai mari sunt șansele de a prinde o răceală.

„În momentul în care mergem în magazine, în supermarketuri, e bine să avem o distanță suficientă față de ceilalți din zonă. Nu spun neapărat ca oamenii să poarte mască, cu toate că acesta ar fi un mod mai eficient de a ne proteja, dar aici mai degrabă rugămintea e adresată celor care au simptome, care strănută, cărora le curge nasul, care fac febră — să încerce să evite să meargă în colectivități pentru că nu fac altceva decât să împrăștie viroza pe care o au”, spune medicul de la Județean.

Acesta avertizează că există persoane care sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Este cazul pacienților mai sensibili, care deja sunt în tratament pentru alte afecțiuni ori cei care au boli ale sângelui, cum ar fi anemia. De asemenea, bătrânii reprezintă și ei o grupă de risc, dar și persoanele ale căror boli le afectează sistemul imunitar.

„Există persoane care sunt mai susceptibile. Sunt pacienții care sunt imunodeprimați, care au anumite tratamente în curs, pacienții cu patologie hematologică, care  sunt mai predispuși la a contacta forme de viroză respiratorie. Sunt persoanele vârstnice, care au comorbidități, persoane pentru care un episod infecțios le poate fi chiar fatal”, spune Mihai Grecu.

Medicul a precizat că nu încearcă să ofere un punct de vedere care să-i sperie pe oameni, însă afirmă că, din perspectivă medicală, tinde să privească chestiunile într-un mod mai riguros.

„E doar o perspectivă cât se poate de riguroasă. Este bine să încercăm să evităm aglomerațiile și, cu atât mai mult, să evităm să fim noi cei care devenim «furnizorii» de virusuri”, recomandă medicul.

Școala și grădinița, focare de boală pentru cei mici

Noul an școlar a început în școlile și grădinițele din toată țara. Elevii din Timiș s-au întors și ei în bănci, după cum bine știm, însă, odată cu manualele și rechizitele, ei se pot întoarce acasă și cu răceli. Medicul Mihai Grecu spune că părinții ar trebui să fie atenți la primele semne de răceală ale celor mici și să-i lase să stea acasă în cazul că se îmbolnăvesc.

„A început școala, iar copii își transmit între ei afecțiuni virale. (…) Părinții trebuie să știe că dacă al lor copil are temperatură, îi curge nasul, îl doare gâtul, face febră mare să nu-l mai trimită la școală să îmbolnăvească și alți colegi de clasă, care să ducă, la rândul lor, viroza și la ei acasă”, atenționează medicul.

Întrebat dacă copii sunt mai predispuși la răceală pentru că nu se spală pe mâini la fel de des, medicul spune că, într-adevăr, cei mici nu sunt la fel de riguroși ca adulții.

„Nu spun că există o deficiență de igienă, pentru că, de multe ori, nici noi adulții nu ne ducem să ne spălăm pe mâini după ce am dat mâna cu cineva, dar poate cei mici nu sesizează la fel de bine o situație în care pot lua o răceală. Poate nu recunosc riscul la fel de bine ca noi, adulții. Și, oricum, apropierea în timpul jocului la copii este o semnificativ mai mare față de cea pe care o au adulții în momentul în care interacționează social”, este de părere medicul Mihai Grecu.

Medicul a făcut câteva recomandări și pentru părinți

„În primul rând, părinții copiilor bolnavi ar trebui să nu încerce să-i trimită în colectivitate, iar ceilalți să le atragă atenția asupra pericolului de a contacta o boală în momentul în care relaționează cu un alt copil care este în mod evident bolnav, căruia îi curge nasul sau care strănută. Aș vrea să fiu foarte limpede aici în legătură cu faptul că nu vreau să descurajez părinții. Nu poți să ții un copil sub un clopot de sticlă, fiindcă există și acest risc, însă nu aceasta nu este soluția. Ideea este că trebuie să avem un comportament normal, însă trebuie să încercăm să evităm cât mai mult posibil contactul cu persoanele care sunt, în mod evident, bolnave”, spune medicul timișorean.

Mihai Grecu îi roagă pe părinți să fie atenți la primele semne de boală ale copiilor, iar dacă sunt răciți să nu-i trimită la bunici, pentru că aceștia se pot îmbolnăvi, la rândul lor.

„În măsura în care sunt mai multe generații în aceeași locuință, să încerce, pe cât posibil, dacă cel mic este bolnav, să nu-l lase să meargă la bunici cel puțin pentru câteva zile, cât timp răceala este contagioasă. Este o dovadă de responsabilitate să avem grijă și de cei care sunt în grupele de risc”, a precizat Mihai Grecu.

O alimentație sănătoasă poate contribui la întărirea organismului

Medicul spune că alimentația variată, cu alimente bogate în vitamine, poate ajuta la întărirea organismului.

„Este de la sine înțeles că o alimentație echilibrată, care să conțină și vitamine,q este în măsură să întărească toate sistemele de apărare al organismului. Atunci este ok ca cei mici să mănânce fructe, mai ales cele care conțin vitamina C, pe care o găsim într-o sumedenie de fructe de sezon”, spune medicul Mihai Grecu.

Medicul a precizat că este important să consumăm fructe care conțin vitamina C. De pildă, fructele de sezon, cum ar fi strugurii sau perele. Totuși vitamina C se găsește și în coacăze, în special cele negre, zmeura, citricele, pomelo, papaya, kiwi, ananas, dar și în căpșune.

Hidratarea joacă un rol important. Oamenii trebuie să se hidrateze corespunzător, după cum este de părere medicul. „Cu certitudine, în caz de răceală, o hidratare corespunzătoare este în măsură să ajute. Indiferent dacă hidratarea se face cu ceai, cu apă sau cu sucuri din citrice ori fructe pe care le avem la dispoziție, efectul este cam același”, adaugă specialistul.

Medicamentele — da sau nu?

Medicul precizează că antibioticele nu trebuie administrate după ureche. El spune că, în cazul în care copiii fac febră, părinții pot să le dea un paracetamol, însă este bine ca părinții să știe, precum și adulții, în general, că antibioticele nu ajută în cazul unei răceli.

„Cu certitudine, nu antibiotice. În cazul în care copilul face febră de un 37,8, copilul poate să ia un paracetamol. În caz de febră se pot da medicamente antitermice și vitamine, dar în niciun caz să nu înceapă să le dea antibiotice fără o recomandare medicală. Este bine să nu pună presiune pe medicii de familie, pentru că virozele nu reacționează la tratamentul cu antibiotic”, recomandă medicul.

Recomandări și pentru cei mari

La fel ca și în cazul copiilor, adulții care răcesc trebuie să evite și ei comunitățile, pentru a nu răspândi viroza. „Să încerce să evite comunitățile, să evite inclusiv să meargă la muncă. Poate este potrivit să-și ia un concediu medical de o zi, două și să rămână acasă, pentru a nu-și îmbolnăvi colegii de birou”, a sugerat medicul.

Mihai Grecu recomandă și purtarea măștii, în cazul în care ieșim afară din casă și suntem răciți.

„Adulții pot purta în condițiile astea și măști pentru că ele asigură un grad destul de mare de protecție împotriva răspândirii și să încerce să respecte condițiile normale de igienă dintr-o colectivitate”, spune medicul.

Virozele sunt infecțiile cu virusuri pe care organismul le poate contacta. Gripa este una dintre infecțiile virale, după precizează medicul. El spune că vaccinarea ne protejează împotriva unor viroze specifice:

„Vaccinarea antigripală ne protejează într-o măsură destul de bună de formele severe de gripă, așa cum vaccinarea anticovid ne protejează de formele severe de covid. Nu există o garanție 100% că nu faci boala, însă șansa să scapi fără să faci o infecție în sezonul respectiv este semnificativ mai mare la pacienții care se vaccinează. Întotdeauna a existat această posibilitate pentru grupele de risc, de a se vaccina înainte de începutul sezoanelor de viroze. Cam în această perioadă, cei care doresc să se vaccineze antigripal e vine să o facă, mai ales dacă au patologii asociate care ar face ca forma de boală să fie mai gravă sau pentru care orice fel de infecție ar putea să le agraveze boala pe care deja o au”, a declarat medicul Mihai Grecu.

Medicii de familie îi anunță pe pacienți atunci când aceștia trebuie să-și facă vaccinul. De regulă, copii și bătrânii sunt cei care se vaccinează în sezonul rece, dar există și situația în care în sezonul rece este așteptat un nou tip de gripă pentru care pacienții sunt îndemnați să-și facă vaccinul, cum a fost cazul, spre exemplu, anul trecut.

Pacienții care nu au apucat să-și facă vaccinul toamna trecută, dar au contactat gripa au fost ceva mai afectați de simptomele de gripă din 2023. Îi îndemnăm pe cititori să se spele pe mâini regulat, să-și dezinfecteze mâinile la nevoie și să respecte recomandările medicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Întrevederea Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Canadei în României

În cursul zilei de 2 octombrie a.c., Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director al Dept. de Relații Economice cu Mediul...

Sâmbătă, seară de jazz de calitate cu Christiana Uikiza în Piața Libertății

Deși este cunoscută și recunoscută ca o artistă complexă ce abordează cu aceiași ușurință piese de virtuozitate din cele mai diverse genuri muzicale ca:...

Citește și :