Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au revenit în ţară după ce au oprit expediţia pe vârful Dhaulagiri

68

Alpiniştii Horia Colibăşanu şi Marius Gane au revenit în România, după ce au oprit expediţia la aproape 7.000 de metri altitudine, pe ruta nouă spre vârful Dhaulagiri din Nepal. Cei doi, precum şi colegul lor, slovacul Peter Hámor, au fost surprinşi de o avalanşă la 6.800 metri altitudine.

„Săptămâna trecută, cei doi sportivi au pus capăt tentativei de a stabili, împreună cu slovacul Peter Hámor, o nouă rută pe creasta nord-vestică a muntelui, după ce o avalanşă le-a lovit cortul în noaptea de 9 mai, la 6800 de metri altitudine. Au fost nevoiţi să taie pânza cortului cu briceagul pentru a putea ieşi din zăpada de peste un metru care i-a acoperit”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanţii alpinistului Horia Colibăşanu.
„Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme rea am decis să oprim expediţia. Riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă”, a transmis Horia Colibăşanu din Tabăra de Bază a muntelui, la trei zile de la incident.
Trio-ul Colibăşanu-Gane-Hámor are o experienţă impresionantă în Himalaya: în total au participat la peste 100 de expediţii la mare altitudine. Decizia lor de a renunţa a fost confirmată de ninsorile puternice şi vremea instabilă care a ţinut mai mult de o săptămână. Expediţiile s-au oprit şi pe partea cu ruta clasică. De altfel, în acest sezon nu s-a reuşit nicio ascensiune pe vârful Dhaulagiri.
De asemenea, recenta explozie a cazurilor de COVID a impus o carantină totală în Nepal şi suspendarea zborurilor internaţionale până la sfârşitul lunii mai. Cu sprijinul lui Paul Sezonov, consul general al României la New Delhi şi al Ambasadei Spaniei din New Delhi, Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hámor au reuşit să se îmbarce într-un avion care venise din Spania cu ajutoare umanitare. Cei doi români s-au întors în ţară în weekend, via Madrid.

LĂSAȚI UN MESAJ