Alina Gorghiu cere finalizarea Castelului Huniade. În ce stadiu este proiectul

33

Senatoul PNL Alina Gorghiu, aflată, vineri, la Timișoara, a somat Consiliul Județean Timiș să finalizeze restaurarea Castelului Huniade până în 2021. Aceasta a cerut și ajutorul Guvernului pentru a urgenta lucrările.

De asemenea, Nicolae Robu, a declarat că Primăria Timișoara este dispusă să preia palatul din centrul orașului și își asumă deschiderea lui pentru anul în care suntem Capitală Europeană a Culturii.

Lucrurile sunt însă mai complicate…

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara este în continuare închis turiștilor. De aproape 14 ani, autoritățile județene se chinuiesc să restaureze palatul din centrul orașului și nu reușesc. Probelemele legate de proiectare, descoperirea unor impedimente în timpul lucrărilor sau birocrația au făcut ca, astăzi, turiștii să aibă interzis în castel.

Până acum, s-a făcut o reabilitare a părții de nord – vest, însă mai este mult de lucru. În februarie, liderul CJ Timiș spunea că există șanse ca în anul 2021, castelul să fie deschis parțial.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat că la Castelul Huniade din Timişoara, în care ar trebui să funcţioneze Muzeul Naţional al Banatului, ar putea începe în acest an lucrările de reabilitare care să permită deschiderea parţială a acestuia pentru anul Capitalei Culturale Europene 2021.

În acest moment, se așteaptă documentaţia de la Institutul Naţional de Patrimoniu care a demarat licitația pentru relizarea unui nou studiu care să arate ce mai e de făcut acolo.

În bugetul de anul acesta, Muzeul Banatului primește o finanțare de 2,8 milioane de lei. O bună parte din bani merge tot către castel, mai exact către conservarea și restaurarea Donjonului Castelului Huniade – 2,2 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ