Atenție! Primul caz de gripă porcină, confirmat în vestul țării. Ce s-a întâmplat cu pacientul

89

Atenție! Primul caz de gripă porcină din acest sezon a fost descoperit la un bărbat din vestul țării. Este vorba de un pacient în vârstă de 53 de ani, din Călan, județul Hunedoara, care a fost diagnosticat cu virusul A H1N1, după ce probele prelevate de la bolnav au fost analizate în laboratoarele Institutului Cantacuzino.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, bărbatul s-a internat inițial la Secția de boli infecțioase a spitalului din Hunedoara, iar apoi a fost transferat la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. „Bolnavul este în continuare internat şi sub tratament„, a explicat pentru Agerpres Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Medicii spun că bărbatul nu s-a vaccinat împotriva gripei. Pe de altă parte, nu au fost identificate semne ale bolii la membrii familiei.

Gripa porcină: informaţii de la autorităţile de sănătate publică

Gripă porcină este o boală respiratorie a porcilor, cauzată de un virus gripal de tip A. Epidemiile sunt sporadice, iar infecţia umană cauzată de virusul gripei porcine este ocazională, precizează autorităţile de sănătate publică.

Boala este considerată frecvenţă la animale în SUA, America de Sud, Marea Britanie, Suedia, Italia, Kenia şi estul Asiei (China şi Japonia). Simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele ale gripei umane. Boala se transmite de la animalul bolnav, prin contact direct şi excepţional de la om la om.

Gripă porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc prelucrată corect termic. Virusul este omorât de temperaturi ridicate (aproximativ 70 de grade Celsius – ceea ce corespunde temperaturii de pregătire a cărnii).

LĂSAȚI UN MESAJ