ALDE merge singur la alegeri. Colaborarea cu PSD ar putea continua după alegeri

107

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE merge singur la alegeri. Formațiunea politică speră să atragă electoratul liberal care, potrivit copreședintelui Tăriceanu, nu mai este reprezentat în acest moment de PNL.

‘Am afirmat în numeroase rânduri că ALDE va merge singur în alegerile locale și la alegerile parlamentare. (…) Noi considerăm că în acest moment există pe scena politică un singur partid liberal și acela suntem noi. PNL nu mai e un partid liberal, o declară deschis, au trecut la familia populară și au cu totul alte valori pe care le îmbrățișează. (…) Unii, dintr-o anumită inerție, vor continua să voteze cu PNL, datorită siglei și istoriei glorioase a acestui partid, dar după părerea mea dacă cineva este profund serios ancorat în lucruri consistent, va vedea că PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul, mai ales de când și mariajul cu PDL. Acestea sunt motivele pentru care noi considerăm că trebuie să mergem singuri în alegeri, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Timișoara

ALDE nu exclude o alianță cu PSD, însă după alegeri, pentru funcționarea consiliilor județene și a consiliilor locale.

‘Sigur că după cum este configurată scena politică este mai mult ca sigur necesar ca în consiliile municipale, locale și județene să fie nevoie de formarea unor majorități pentru ca aceste structuri politice locale să poată funcționa. Am discutat și cu colegii mei și sigur că nu vreau să generalizez, nu seamănă situația de la Timișoara cu cea de la Piatra Neamț sau cea de la Iași cu cea de la Craiova. Avem o discuție pe care am deschis-o de mai multă vreme cu PSD în acest sens. Nu văd niciun fel de obstacol major pentru colaborarea pe care am avut-o în cadrul USL, colaborarea politică pe care am avut-o în cadrul Guverului Ponta care a adus foarte multe rezultate pozitive pentru România. Am reușit într-o măsură considerabilă să ne îndeplinim angajamentele luate prin programul de guvernare al USL. Această colaborare sigur că, suntem deschiși, poate să continue’, a mai spus fostul premier.

Mai mult, acesta a adăugat că, deși scrutinul în două tururi ar fi mai avantajos pentru ALDE, acesta nu este ‘util și sănătos’.

‘Pentru noi, scrutinul în două tururi ar fi să spunem avantajos pentu că ne-ar crește șansele de rezultate mai bune, scrutinul într-un tur fiind în general o modalitate care favorizează pe cei care sunt în momentul de față aleși. Am discutat cu colegii mei iar concluzia la care am ajuns este că nu este util din punct de vedere politic și pentru sănătatea democrației să gândim dintr-o perspectivă strict de partid’, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.