Ai carte, ai parte! Salariile vor crește substanțial în funcție de studiile absolvite

371
Ministrul Muncii, Marius Budăi, și alți 37 de parlamentari PSD, PNL, ALDE, USR şi UDMR eu elaborat și depus, în regim de urgență, la Senat, un proiect de act normativ privind „stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională”.
Documentul stabilește o serie de coeficienți care se vor înmulți cu salariul minim, fiecare coeficient fiind aferent unui anumit grad de școlarizare, cel mai mic, 1, corespunzând muncitorilor necalificați, iar cel mai mare, 2,80 – acordat persoanelor care şi-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară. „Cuantumul salariului de bază minim se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, se arată în proiectul de lege, depus la Senat pe data de 27 iunie a.c.. Potrivit art. 3, coeficienții minimali sunt stabiliți în vederea „asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar şi mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate”. Coeficienții sunt aplicabili tuturor categoriilor de salariați încadrați pe funcții pentru care este obligatoriu un nivel de calificare potrivit tabelului de mai jos:

Proiectul de act normativ are șanse destul de mari să fie aprobat, având în vedere că este inițiat de principalele partide politice aflate la guvernare. Pentru a fi aplicat este nevoie însă să treacă de Senat, Camera Deputaților şi să fie promulgat de președintele României. Astfel de coeficienți de ierarhizare minimală au mai existat, în perioada 2007 – 2010, dar erau mai mici decât cei stabiliți prin actualul proiect de lege. Potrivit art. 40 din HG 1507/2007, coeficienții stabiliți pentru perioada 2007-2010 erau următorii: muncitori necalificați = 1 muncitori calificați şi absolvenți liceu = 1,2 pregătire post-liceală = 1,25 absolvenți școală de maiștri = 1,3 absolvenți studii superioare de scurtă durată = 1,5 studii superioare = 2

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: Mediafax/Alexandru Dobre

LĂSAȚI UN MESAJ