Agricultura românească în fața oportunităților dar și a riscurilor FOTO-VIDEO

102

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timișoara, în buna tradiție deja încetățenită, a avut o nouă rundă de dezbateri extrem de importante în colaborare cu „Clubul Fermierilor Români”.
De astă dată tema pusă în atenția tuturor ce au legătură cu agricultura, fie ei fermieri, profesori sau studenți a fost una de maximă stringență pentru viitorul durabil al economiei agrare de la noi.
Numele de „Conferința Regională a Clubului alături de fermierii performanți din Banat” cam spune tot despre ce s-a discutat în Aula Magna a Universității.
Tot ce înseamnă riscuri dar și noile oportunități ce se deschid în fața celor ce lucrează pământul a fost avut în vedere. Au fost spuse lucruri pertinente despre agricultura românească ce trebuie să devină tot mai performantă. Și asta nu este doar o doleanță a unor visători ci o chestiune de maximă stringență în contextul actual a crizelor de tot felul ce se întețesc în lume. România poate și trebuie să își asigure necesarul alimentar cu cât mai puține importuri nenecesare.

Temele propuse spre dezbatere vizează deciziile majore care urmează a fi adoptate prin Planul Național Strategic, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură, în contextul unui buget european diminuat și a creșterii țintelor de mediu ale UE, așa cum sunt ele precizate în Pactul Ecologic European.

De asemenea nu au fost ocolite problemele ce legate de Planul Național Strategic (PNS), Planului National de Redresare şi Reziliență (PNRR), dar și despre Pactul Ecologic European dar și despre modalitățile prin care fermierii din România își pot construi afaceri agricole sustenabile.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, membri din conducerea ANIP, AFIR, APIA, fermieri, reprezentați ai mediului academic.

În afara celor ce au venit direct la Universitate pentru a urmări lucrările un șir de personalități s-au a alăturat prin tranmisii directe televizate pentru a-și spune părerile.

Iată ce a spus Marcel Ioan Boloș, un susținător al agriculturii ce poate fi un pol al dezvoltarii strategice a României.
„Sunt un susținător al activității dumneavoastră și voi sprijini sectorul agricol și fermierii ori de câte ori voi avea ocazia, pentru că investițiile în acest domeniu sunt de actualitate și de perspectivă pentru România.”
„Din politica de coeziune, avem în acest moment două tipuri de investiții specifice:
– investiții pentru achiziționarea de echipamente specifice pentru combaterea fenomenelor extreme rare (grindină), prin intermediul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, pe care o sprijinim în acest sens;
– investiții pentru irigații, pentru care avem întâlniri săptămânale cu reprezentanții Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a pregăti reincluderea în #PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) a investițiilor pentru irigații, cu un buget consistent, pentru că aceste investiții sunt vitale în perioadă de criză.
În sprijinul fermierilor, venim cu:
– schema de microgranturi și granturi pentru capital de lucru adresată sectorului agroalimentar (buget total: 300 de milioane de euro);
– măsurile de sprijin pentru eficiența energetică a IMM-urilor, care vor putea fi accesate din această toamnă (buget total: 500 milioane de euro);
– schema de granturi destinate retehnologizării, de care vor putea beneficia și IMM-urile din industria alimentară.”, a explicat oficialul.
Prezent în sala de conferințe, Adrian-Nechita Oros, parlamentar și fost ministru al agriculturii a explicat următoarele:
„Și în 2020 când a fost secetă – și au fost 1,2 milioane de hectare afectate atunci, și anul acesta, când este din nou secetă, ne reamintim că principala prioritate ar fi, pe de-o parte, să avem o strategie de gestionare a apei și, pe de altă parte, să avem o strategie pentru a gestiona în general riscurile în agricultură. Noi nu avem încă, la nivel național, o strategie, fie prin fonduri mutuale, fie printr-un sistem de asigurări cât mai acoperitor, astfel încât să putem gestiona riscurile ce pot să apară. Și, din păcate, seceta este doar unul.”.

În calitate de gazdă, doamna profesor Isidora Radulov, prorector al universității, pe lângă bun venitul adresat participanților a ținut să explice importnața unui astfel de demers științific cu caracter practic.
„… este un eveniment pe care-l facem anual. Există un parteneriat între noi și Clubul Fermierilor, organizăm astfel de evenimente în mod continuu. Evenimentul, printre altele, va sublinia și necesitatea parteneriatului între firmele din domeniul agricol și universitățile de profil. Pentru că formarea profesională pentru agricultura performantă este foarte necesară. Pentru a putea forma profesioniști în acest domeniu avem nevoie de sfatul lor pentru a alege acele competențe care sunt necesare angajatorilor din domeniul agreicol. Mai mult de atât, Universitatea noastră, ca și toate celelalte universități, este implicată în tot felul de proiecte de cercetare, în a oferi servicii de consultanță pentru fermieri și nu numai. Și dorim să ne oriewntăm activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare, spre a dezvolta sustenabil sistemul, domeniul agro-alimentar din România.
Suntem orientați spre tot ce înseamnă schimbări climatice, reducerea emisiei de gazelor ce contribuie la efectul de seră, găsirea de diverse resurse regenerabile de energie, produse alimentare cu caracter tradițional și venim, astfel, în întâmpinarea lor. Dorința noastră este să vină cu cerințe înspre noi, de a oferi teme de cercetare reale și actuale în momentul de față”.

Anul 2022 este un an extrem de dificil din punct de vedere al precipitațiilor în întreaga țară și nu numai. Dacă bine observăm este valabil și în întreaga Europă de Vest unde este o secetă nemaiîntâlnită. Culturile au avut de suferit atât cele de iarnă în anumite regiuni, rapița, grâul, orzul. Și în foarte multe alte regiuni au avut de suferit chiar până la recolte duse până la zero, la porumb sau floarea soarelui. Am observat în acest an că zonele afectate de secetă sunt extrem de mozaicate, încât în regiunea de vest sunt anumite zone în care am avut producție la culturile de iarnă. În zone ca Sânnicolaul Mare, Cenad au fost redusae până la jumătate” a venit cu precizări Nicolaie Apopi, noul președinte al Clubului Fermierilor Români.

De asemenea, dezbaterile au urmărit modalități de adaptare a fermelor la dezechilibrele economice, financiare și sociale generate de efectele pandemiei de COVID-19 și ale războiului din Ucraina, accesul la tehnologiile de Agricultură 4.0, precum și noi modele de afaceri sustenabile.

Conferința organizată de Clubul Fermierilor Români în regiunea Banat, creează cadrul unor discuții deschise, cu atât mai oportune cu cât ne aflăm în perioada în care se negociază programele ce vizează dezvoltarea agriculturii și direcțiile de acțiune care ar trebui adoptate în Planul Național Strategic,precum și schimbările din Politica Agricolă Comună.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.