Aglomerare de trupe pe Semenic, vezi ce caută – foto-video

239

Un exerciţiu pentru salvarea unor turişti rătăciţi pe trasee montane a avut loc miercuri în staţiunea montană Crivaia, pentru care s-a acţionat în sistem integrat, cu participarea structurilor cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă.

„Exerciţiul a simulat o serie de intervenţii specifice pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane din masivul Semenic. Scenariul exerciţiului a început la ora 10:00, când în urma unui apel 112 s-a semnalat faptul că un grup de turişti s-au rătăcit în pădure pe traseul dinspre Semenic spre Văliug. Echipele mixte formate din jandarmi, pompieri şi salvamontişti au plecat pe două trasee diferite, deoarece se cunoştea conform scenariului, doar coordonatele zonei în care turiştii s-au rătăcit. În aproximativ o oră şi jumătate prima echipă a ajuns în zona indicată, salvând persoanele rătăcite”, spune cpt. Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin.

Pentru activitatea de salvare a victimelor unor accidente în zona montană acţionează, în sistem integrat, structurile de specialişti din cadrul unităţilor de jandarmi, cele ale unităţilor din cadrul IGSU, precum şi salvamontiştii.

Scopul unor astfel de exerciţii este acela de a îmbunătăţi timpii de reacţie în cazul producerii reale a unor asemenea situaţi, dar şi pentru a întări legătura dintre structurile care acţionează pe teren.
Marius Săndulescu precizează că, în astfel de cazuri, Jandarmeria Montană intervine şi coordonează operaţiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată. De asemenea, derulează, în cadrul acţiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate şi acţionează ca echipă de prim-răspuns, în apropierea sediului subunităţii de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare.

LĂSAȚI UN MESAJ