Afacerile rectorului USAMVB Timișoara, mai importante decât funcția academică?

4879

Au trecut, deja, două săptămâni de la precedentul nostru articol cu rectorul Cosmin Alin Popescu. Și s-au adunat foarte multe comentarii, dar atitudinea conducerii USAMV nu s-a schimbat. Declarațiile de avere și interese nu sunt publicate nici acum pe site-ul Universității și nici pe cel al ANI. La două luni de la termenul limită pentru publicarea lor!

Spuneam în articolul anterior că ne-am limitat cu cele expuse la spațiul rezervat în acel număr și promiteam că vom reveni. Nu puteam să nu publicăm și discuția cu rectorul Cosmin Alin Popescu, cea care ne-a făcut, practic, tot articolul.

Prima întrebare pentru domnul rector a fost dacă Universitatea are publicate declarațiile de avere pe site, așa cum cere legea. „Ba da, eu știu că sunt. Au fost puse tot atunci când au fost trimise și la ANI, dar o să vreau să verific și eu”, spunea pe 26 iulie rectorul Cosmin Alin Popescu. Probabil că, așa cum apreciam și articolul trecut, omul nu prea intră pe site-ul Universității, cert este că, din 26 iulie și până acum, declarațiile de avere și de interese ale conducerii și cadrelor didactice de la USAMV Banatul nu au apărut pe site. Ori n-a apucat domnul rector să verifice ori nu-l interesează subiectul…

1

„Știu că sunt afișate la noi la Resurse Umane, dar și pe site, dar o să verific”, a mai spus Popescu.

Reporter: „Am văzut că sunteți acționar în 5 firme…”

Popescu: „Cred că-n 5, 5 sau 6, da, da, da”.

Reporter: „După Registrul Comerțului în 5”.

Popescu: „Da”.

Reporter: „Și sunteți administrator în 4 dintre ele. Mai aveți timp și de Universitate?”

Popescu: „Sigur că am, bineînțeles, sunt aici de dimineața până seara în fiecare zi, dar nu știu dacă asta este important…”

Reporter: „Păi și atunci la firme când mai sunteți dacă de dimineața până seara sunteți la Universitate?”

Popescu: „Din păcate nu mai am timp să mă ocup de ele, iar la cea care funcționează am și oameni angajați care se ocupă de ele…”

Reporter: „Aveți și o firmă în Bozovici?”

Popescu: „În Bozovici? Da, da da, probabil așa este, cum spuneți dumneavoastră, nu vă contrazic! Vreau să înțeleg care este subiectul, căci asta este foarte important!”

Reporter: „Subiectul este lipsa de transparență cu firmele, când lucrați la firme?”

Popescu: „Numa puțin, ești în necunoștință de cauză. Eu nu sunt funcționar public, pot să am 100 de firme, eu plătesc taxe și impozite, am lucrări foarte serioase în care sunt angajați oameni legal, din toate punctele de vedere, dacă eu am manageri la firmă… dumneavoastră văd că n-aveți noțiuni de management! Nu administratorul este cel care trebuie să facă managementul într-o firmă, în mod deosebit. Dar eu nu înțeleg: e o problemă că sunt administrator la firme? Că sincer nu vă înțeleg?!”

Reporter: „Eu nu am spus că ar fi o problemă, eu am cerut lămuriri…”

Popescu: „Da, eu semnez o dată pe an bilanțul și semnez biletele la ordin o dată pe lună la finanțe pentru TVA și pentru impozit și pentru CAS-uri, asta fac eu în fiecare lună și cred că este un lucru pe care trebuie să-l facă câți mai mulți oameni în țărișoara asta și dacă ar fi atâția oameni ca și mine și ca și dumneavoastră care muncesc și care produc în țara asta ar trebui să fie un lucru laudativ. Ce mă surprinde pe mine este scăparea aceasta în exprimare în ceea ce vă privește: practic dumneavoastră mă certați pentru că am atâtea firme…”

Reporter: „Eu nu vă cert! Vă întreb”.

Popescu: „Mă trageți la răspundere…”

Reporter: „Da, vă trag la răspundere…”

Popescu: „Că de ce am firme…”

Reporter: „Nu, nu, nu, nu că de ce aveți firme ci de ce nu le vedem și noi, de ce nu sunt declarațiile de avere, de ce nu sunteți transparent?”

Popescu: „Tot ceea ce spuneți dumneavoastră despre lipsă de transparență – și mă deranjează foarte tare  – aș vrea să vedeți ce sunt la noi pe site-uri…”

Reporter: „Păi noi am făcut print screen cu tot ce e…”

Popescu: „…tot ceea ce am trimis noi la ANI și atunci puteți să spuneți că nu sunt transparent. Ați văzut câte pagini sunt acolo? Pe site?…”

Reporter: „Cu declarațiile de avere sunt câteva formulare goale și legea… în rest… nimic!”

Popescu: „Mă surprinde, chiar o să verific! Dumneavoastră, până la momentul acesta, ați gestionat vreo firmă? Știți ce înseamnă să gestionezi o firmă și să dai salarii? Este o infracțiune să ai o firmă?”

Reporter: „Nu, Doamne ferește!”

Popescu: „Ar trebui să fiu un inconștient să nu am declarațiile de avere cu toate alea depuse la noi și la Agenția Națională de Integritate!”, spune rectorul Popescu. Spune el, nu mai este comentariul nostru…

2

Contracte cu Romsilva după vizita lui Crăciunescu

Jurnaliștii de la România Curată au scris foarte mult pe subiectul mutilării zonării Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, mutilare care s-a făcut de echipa de proiect de la USAMV, echipă care recunoaște presiunile făcute!

„România Curată a cerut o audiență la ministra Palmer, semnalându-i în chiar dimineața în care se ținea ședința de „avizare ilegală” a Planului de Management, oficialii Ministerului au negat că s-ar fi pus la cale acea operațiune de avizare a formei ciuntite din Planul de Management, cu mai puține hectare de pădure propuse la a fi protejate de tăieri. Atunci s-a trecut la „varianta B”, pe care ne-a explicat-o chiar Traian Viorel Lascu. Romsilva, fără a aduce ca argument nici un „contra-studiu”, a diminuat „din pix” suprafețele propuse a fi protejate, conform concluziilor „studiului de 2 ani, finanțat de UE cu 700.000 euro”. După ce, cu știința Ministerului, Romsilva a modificat după bunul plac Planul de Management supus aprobării Ministerului de către cercetători, a dat o acoperire legală operațiunii, prin obținerea unei hârtii de la APM Caraș-Severin, în care funcționarii de acolo au scris că diminuarea suprafeței protejate de tăieri cu aproximativ 5000 ha față de cât propuseseră cercetătorii, nu ar urma să aibă un impact negativ asupra Parcului Național. Imediat după aceea, ministrul Palmer a aprobat Planul de Management.

cheile-nerei-11

Studiind cu atenție modului în care s-a aprobat acest Plan de Management care urmează să reprezinte „legea” după care se va ghida în următorii 10 ani administrația Parcului Național Cheile Nerei Beușnița (care se suprapune și peste o arie protejată sit Natura 2000), cei implicați au ajuns la concluzia că cele 700.000 de euro din fonduri UE au fost cheltuite degeaba, deoarece, indiferent de concluzia echipei de cercetare, Romsilva și Ministerul Mediului au modificat Planul de Management rezultat după bunul lor plac”. Echipa de cercetători s-a opus astfel variantei Romsilva, care vroia micșorarea suprafețelor protejate de tăiere de la 55% la 39%.

USAMV Timișoara, instituția unde activează nucleul de cercetare care a propus limitarea tăierilor în Parcul Național Cheile Nerei,  n-a avut, din păcate, tăria să se constituie ca un real adversar pentru pretențiile „de tăiere” ale Romsilva. USAMV a fost practic „șantajată” de Romsilva că dacă nu acceptă să reducă zonele de protecție la tăiere, nu își va da OK-ul pe Planul de Management și astfel cercetătorii riscau să fie puși de Ministerul Fondurilor Europene să returneze cei 700.000 euro cheltuiți în cei 2 ani de proiect.

Nu știm dacă slăbiciunea de negociere a USAMV Timișoara se datorează și faptului că Universitatea a primit de la Romsilva, pe când Adam Crăciunescu era director general, un contract de cercetare.

De altfel, Adam Crăciunescu, deși nu mai are nici o calitate oficială în Romsilva, a fost și el implicat direct în „simulacrul de negocieri” din 2016. Crăciunescu, deși oficial reprezenta universitatea, în calitate de conferențiar, în fapt a cerut cercetătorilor același lucru ca și Romsilva: diminuarea zonelor de protecție propuse.

În fapt, toate așa-zisele negocieri n-au fost decât un act repetat de presiune din partea Ministerului Mediului și al Romsilva, ce viza convingerea echipei de cercetare să accepte renegarea concluziilor propriilor studii științifice și să accepte „diminuarea suprafeței protejate”, după placul Romsilva.

Ar fi fost o premieră pentru țara noastră ca o arie protejată tip Parc Național să-și poată mări printr-un Plan de Management suprafața „de pădure” protejată de tăieri, spărgând astfel cutuma de „a nu modifica decât insesizabil” zonarea gândită în Guvernarea Năstase.

Contextul era cu atât mai încurajator că o asemenea „revoluție verde” e posibilă, dat fiind faptul că Parcul Național Cheile Nerei e una din ariile protejate cu cele mai puține comunități, iar impactul economic generat de extinderea pădurilor sub protecție ar fi fost minor pentru oamenii de rând.

Argumentul prin care se încearcă mușamalizarea ciuntirii rezultatelor muncii de cercetare și a modificării din pix a Planului de Management de către Romsilva cu ajutorul Ministerului Mediului e că noua zonare protejează mai multă pădure decât înainte, respectiv 14.900 ha, față de 8000 ha. Ce nu se spune de către nimeni este că această suprafață ar fi putut fi de 20.185 ha, așa cum au cerut cercetătorii.

usab

Cosmin Popescu, rectorul USAMVB Timișoara, admite presiunile exercitate pentru modificarea planului de management realizat de echipa sa de cercetători, însă speră ca viitorul să repare pierderea de azi. „Recomandările experților în conservarea diferitelor grupe de organisme au fost puse în balanță cu presiunile exercitate de comunități și factorii economici. La final, trebuie remarcat că Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este unul dintre parcurile naționale ale României cu mare suprafață de pădure așezată sub regim de protecție. Includerea în plan a prevederii ca pe toată durata implementării să se aibă în vedere ca începând din anul 2025 cca 75 % din suprafața parcului să intre sub regim de protecție strictă și integrală este încurajatoare pentru viitorul acestei arii protejate”, mai arată jurnaliștii România Curată în anchetele lor.

Citește și: Un rector de milioane de euro și faptele sale de arme!

USAMVB-5