Aeroportul Timişoara, primul din țară cu un sistem de aterizare pe vizibilitate redusă, recunoscut la nivel european

171

Aeroportul Internaţional Timişoara este primul aeroport din România certificat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română în baza legislaţiei UE pentru sistemul special amplasat pe pistă. Mai exact, sistemul care permite avioanelor să aterizeze pe timp de ceaţă, ploaie sau ninsoare.

„Prin condiţiile noului certificat se atestă caracteristicile pistei de aterizare-decolare cu cod de referinţă 4D, operare în condiţii de vizibilitate redusă şi un sistem de management conform normelor Agenţiei Europene Privind Siguranţa Aviaţiei Civile EASA”, transmite Aeroportul Traian Vuia din Timişoara.

La aeroportul din Timişoara, aeronavele pot ateriza în condiţii meteo cu vizibilitate scăzută pe ambele direcţii de aterizare (dinspre Est şi dinspre Vest), fiind singura pistă din ţară dotată la acest nivel pentru proceduri de aterizare în condiţii de vizibilitate redusă. Cele două direcţii de aterizare şi decolare pe categoria II/IIIA oferă un avantaj aeroportului, fiind astfel reduse la minimum întârzierile cauzate de condiţiile meteo nefavorabile şi în special de condiţiile de vizibilitate redusă.

În plus, categoria aerodromului – 4D, dovedeşte că la Timişoara pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum AIRBUS A310 sau BOEING 767.

„Aceste investiţii realizate în vederea certificării nu sunt vizibile sau tangibile pentru publicul larg, însă sunt de mare importanţă pentru funcţionarea unui aeroport la standarde europene şi conferă un grad maxim de siguranţă pentru pasageri. Această certificare dovedeşte încă o dată că Aeroportul Internaţional Timişoara îndeplineşte standardele cele mai înalte din punct de vedere operaţional şi al siguranţei. Faptul că am intrat într-un sistem european de auditare a calităţii ne satisface în acest moment, dar ne şi obligă pe viitor. Important este că pentru pasageri, este o confirmare în plus că transportul aerian, pe lângă faptul că este cel mai rapid, este şi cel mai sigur mod de transport public”, a declarat directorul AIT, Daniel Idolu.

LĂSAȚI UN MESAJ