Acum câțiva ani punea gresie în locuințe. Astăzi, acest tânăr construiește case de milioane de euro!

933

Cu banii strânşi în vacanţa de vară a ultimului an de liceu, clujeanul Gabriel Mihai Coldea (30 de ani) şi-a înfiinţat o firmă de construcţii. De la placarea cu gresie a unor balcoane ANL din Cluj a ajuns să construiască sute de apartamente şi clădiri de birouri în mai multe oraşe din ţară. Din toamnă a intrat şi în Bucureşti.

Îşi aminteşte că în vacanţele de vară din 2006 şi 2007, în ultimii doi ani de liceu, a lucrat pe şantier pentru a face un ban de buzunar, iar din ultimul salariu, încasat în septembrie 2007, a plătit 1.000 de lei unui avocat pentru a-i deschide firma şi a contribuit cu 200 de lei la capitalul social.

„Am început cu lucrări mici. Am pus gresie pe câteva balcoane la nişte ANL-uri din Cluj, cu trei oameni, am trecut la realizarea unui planşeu şi doi stâlpi, cofraj şi armătură, cu alţi câţiva oameni, dar le-am livrate la timp şi executate corect“, povesteşte proprietarul firmei Coldea Construcţii.

A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii din Cluj până în anul trei, când a fost nevoit să renunţe pentru că a obţinut prima sa lucrare de antrepriză generală şi avea de gestionat peste 50 de angajaţi. De atunci, s-a mai înscris de cinci ori pentru a termina facultatea, însă tot de atâtea ori a abandonat. În schimb, se laudă că studenţii de la Politehnica din Cluj au făcut stagii de practică pe şantierele sale.

„Sfatul meu pentru un tânăr care vrea să îşi facă o firmă în orice domeniu este să îşi urmeze propriile sentimente şi să meargă spre un domeniu unde simte că e bun. Ulterior, lucrurile vin de la sine, dacă îţi dai interesul şi eşti serios şi sigur pe ceea ce vrei să faci“, spune Mihai.

Un deceniu mai târziu şi cu 120.000 mp construiţi, Coldea Construcţii estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 20 mil. lei.

De la local la naţional

Încă de la înfiinţarea firmei şi-a propus ca după zece ani să iasă pe piaţa naţională. În ultimul an şi jumătate a trecut la un model digitalizat de antrepriză, prin implementarea unui sistem de Modelare Informatizată a Clădirilor, şi ţinteşte beneficiarii de proiecte imobiliare din marile oraşe.

Aşa a ajuns să-i cunoască pe antreprenorii Nicolae Uciu şi Alin Mihalache, fondatorii Da Vinci Group Development şi autorii mai multor proiecte rezidenţiale din Bucureşti. Dezvoltatorul imobiliar a început în toamna anului trecut construcţia unui nou ansamblu rezidenţial cu trei blocuri şi 333 de locuinţe între Parcul Tineretului şi Delta Văcăreşti, o investiţie estimată la 20 mil. euro.

Coldea Construcţii a preluat lucrările de antrepriză generală ale acestui proiect, ba mai mult, şi-a asumat o contribuţie de 25% din valoarea de investiţie, în urma căreia va rămâne cu nişte apartamente.

Mihai vrea să rămână în sectorul construcţiilor, dar este deschis şi la parteneriate în sectorul imobiliar. Spre exemplu, el deţine şi 20% din clădirea de birouri NTT Tower din Cluj-Napoca, pe care a şi construit-o în 2015. Principalul proprietar este firma Imofinance, a omului de afaceri Iosif Pop.

„La clădirea de birouri NTT Tower din Cluj, în cererea de ofertă se preciza că primeşte punctaj maxim antreprenorul care vine şi cu un aport financiar în proiect. Atunci ne-am structurat oferta pentru a putea oferi şi această parte de susţinere. Deocamdată e bine să fim proprietari pe 20% din imobil. Nu ne-am gândit să vindem“, spune Coldea. Clădirea este închiriată de furnizorul de soluţii şi servicii software NTT Data.

Noi şantiere

În prezent, Coldea Construcţii este prezentă pe trei şantiere: al ansamblului rezidenţial Da Vinci Residence, al unui alt proiect de locuinţe din Braşov şi asigură proiectarea şi execuţia unei şcoli din comuna clujeană Floreşti.

Strategia companiei este să îşi angajeze muncitorii din zona fiecărui şantier şi să se asigure încă din perioada de ofertare că dispune de resursa umană necesară proiectului.

„Ţinând cont că lucrăm cu furnizori care au acoperire naţională, costurile de execuţie sunt la fel pe toate şantierele noastre. La manopera, în schimb, am întâlnit o diferenţă în negocieri la Bucureşti şi Cluj, faţă de restul oraşelor mari“, mai spune Mihai.

Acum, el este în discuţii cu mai mulţi dezvoltatori imobiliari din Bucureşti, Piteşti, Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, pentru lucrări pe rezidenţial, industrial şi birouri.

sursa: capital.ro

sursa foto: ziardecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.