Acum 66 de ani se năștea la Dobrești, în Timiș, Dan Ilie Ciobotea. Astăzi, toată lumea îl cunoaște drept Daniel, patriarhul României

1848

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) (ales la 12 septembrie 2007), Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea), s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, ca al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic, județul Timiș, între 1962-1966. În anul 1966, începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu”, între anii 1967-1970.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obține diploma de licență în teologie (Noul Testament). În perioada 1974-1976, frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București; își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). La 15 iunie 1979, își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universității din Strasbourg.

O formă lărgită a acestei teze a fost susținută la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din București, sub titlu: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”. A fost declarat doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim.

Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey — Elveția.

În 1987, intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 și ieromonah la 15 august 1987. În 1988, este hirotesit protosinghel și numit consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988, devine conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.

Este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul, și este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990.

În iunie 1990, este ales mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar la 1 iulie 1990, este înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În calitatea de mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică, în perioada 1990-2008.

În Arhiepiscopia Iașilor a susținut programul „Nici un sat fără biserică și casă parohială”. A înființat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri și schituri, 5 protopopiate și a inițiat și a susținut construirea a peste 250 de biserici noi.

În urma trecerii la cel veșnice a patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenența până la alegerea noului patriarh. Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru funcția de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, și de episcopul de Harghita și Covasna, Ioan, în cadrul ședinței Sfântului Sinod, desfășurată la 12 septembrie 2007. În aceeași zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al șaselea patriarh al BOR, în persoana mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Daniel Ciobotea, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi. A fost întronizat la 30 septembrie 2007.

În noua sa demnitate, patriarhul Daniel a avut o activitate susținută prin lărgirea proiectelor deja începute, cum a fost proiectul Trinitas, la care, alături de postul de radio, s-au adăugat un post de televiziune și o agenție de presă, toate alcătuind Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, sau prin imprimarea unui ritm dinamic atât lucrării pastoral-misionare a Bisericii, dar și pe plan administrativ.

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului inițiat de primul patriarh al BOR, Miron Cristea, și susținut de patriarhul Teoctist a fost preluat și de actualul patriarh Daniel, care în 2007, la 29 noiembrie, a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mântuirii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Înălțarea Domnului”.

Între anii 2007-2008, prin purtarea de grijă a patriarhului Daniel, la Catedrala Patriarhală au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare și înfrumusețare.

A fost, de asemenea, inițiată reorganizarea Diasporei ortodoxe românești, prin înființarea de noi eparhii (Episcopia Ortodoxă Română a Australiei, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord), sau înființarea unor parohii în țări mai îndepărtate, unde românii au ajuns în număr mai mare în ultimii ani (Japonia, Siria).

După alegerea sa ca întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel a efectuat mai multe vizite în afara țării. Astfel, în perioada 27 mai-2 iunie 2009, patriarhul Daniel, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită irenică frățească la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. În perioada 12-16 iunie 2009, a efectuat o vizită pastorală în Austria. În perioada 9-17 iulie 2009, patriarhul Daniel, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, cu sediul la Paris. De asemenea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la cea de-a treisprezecea Adunare Generală a Conferinței Bisericilor Europene, care a avut loc la Lyon, între 15-21 iulie 2009. Patriarhul Daniel a efectuat o vizită canonică de cinci zile în Spania, în perioada 16-21 aprilie 2010, pe parcursul căreia întâistătătorul BOR a pus piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală din Madrid.

În perioada 9-13 aprilie 2011, a efectuat o vizită canonică la Strasbourg, la invitația mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif. Tot în anul 2011, a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, în perioada 9-12 septembrie, la invitația arhiepiscopului Serafim, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a participat în perioada 21-28 ianuarie 2016, la invitația patriarhul ecumenic Bartolomeu, la Sinaxa Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. Primații Bisericilor Ortodoxe s-au întâlnit pentru a finaliza textele destinate Sfântului și Marelui Sinod desfășurat în iunie 2016, în Creta.

În perioada 16-24 iunie 2016, patriarhul Daniel, împreună cu o delegație a Patriarhiei Române, formată din 24 de ierarhi, a fost prezent în Creta pentru a participa la lucrările Sfântului și Marelui Sinod.

Patriarhul Daniel a fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, la 30 septembrie 2007, data la care a fost întronizat în scaunul patriarhal de la București. Este membru de onoare al Academiei Române (19 decembrie 2007). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și din străinătate. A fost distins cu Ordinul Sfinții Chiril și Metodiu, cea mai înaltă distincție bisericească cehă, Most — Cehia (9 octombrie 2011), de asemenea, cu Ordinul Crucea Sfântului Apostol Marcu în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Alexandriei, București (28 octombrie 2011).

Sărbătoarea oficială a patriarhului Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

LĂSAȚI UN MESAJ