22 C
Timișoara
miercuri 12 iunie 2024

Actualizări în legislația vamală discutate la CCIA Timiș | FOTO-VIDEO

Consecventă în programul asumat la început de an Camera e Comerț, Industrie și Agricultură continuă lunga serie de seminarii de informare ce pune față în față reprezentanții mediului economic cu instituțiile statului ce au menirea de a reglementa tot ce ține e o activitate corectă in toate punctele e vedere. Aceste ședințe de lucru se petrec sub egida și concursul Instituției Prefectului Timiș.

Marți, 28 mai, la Centrului Regional de Afaceri, a venit rândul lucrătorilor vamali să lămurească firmele cu cele mai noi reglementări legale.
Aceste noutăți în doemniu au fost prezentate în seminarul cu tema: „Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile”.

În deschiderea evenimentului din poziția de gazdă Florica Chiriță, președintele CCIAT a insistat pe nevoia unei balanțe pozitive în raportul Export/Import al firmelor timișene.
Directorul executiv din Direcția Regională Vamală Timișoara Gabriel Moldovan a explicat pe larg care sunt atribuțiile direcției și a subliniat nevoia de transparență în practica vamală unde s-a trecut de mult de etapa amenzilor. Acum lucrătorii vamali trebuie să fie parteneri în actul comercial al unei economii sănătoase.

Specialiștii de la Direcția Regională Vamală Timișoara au vorbit pe larg, cu multe exemple concrete ce s-au transformat într-o șeință e instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare – actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu.

România ca partea a Uniunii Europe nu mai are vamă la schimbul e bunuri cu celelalte state comunitare cu o singură dar serioasă excepție. Produsele accizabile încă fac obiectul verificărilor și taxelor vamale. Pentru firmele care nu cunosc acest aspect au fost discutate și noutățile în domeniul produselor accizabile. Seminarul a continuat cu întrebări și răspunsuri la obiect la câte un caz concret îvit în practica schimburilor comerciale.
Tematica abordată în discuții a fost următoarea:
– Ultimele modificări apărute în legislația vamală în vigoare,
– Sistemul automat de export AES RO,
– Sistemul automat de tranzit NCTS RO,
– Depozitarea temporară,
– Aplicarea e-Transport,
– Aplicarea e-sigiliu,
Seminarul a fost susținut de:
Simona Șelariu, Inspector vamal superior în cadrul Serviciului Proceduri Vamale și în domeniul produselor accizabile, Ionel Mateescu, Șef Serviciu Echipaje Mobile.

Alte subiecte :

Citește și :