27.2 C
Timișoara
sâmbătă 15 iunie 2024

Activitatea jandarmilor timișoreni în anul 2020

Un număr de 2867 misiuni au fost desfășurate de efectivele Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara în cursul anului 2020, în creștere cu peste 40 % față de anul anterior.

Specificul anului 2020, cu un puternic impact în plan social, datorat situației generate de răspândirea SARS-CoV-2, a influențat semnificativ situația operativă din zona de competență a unității. Apariția unor noi tipuri de misiuni, a impus adaptarea instituției într-un timp foarte scurt, cu implicarea tuturor resurselor umane și materiale existente.

Cea mai mare creștere a numărului misiunilor ce au revenit Grupării de Jandarmi Mobile Timişoara, a fost înregistrat pe linia menținerii ordinii publice. Astfel, în anul 2020, au fost executate 1641 misiuni, comparativ cu 619 în anul anterior. Printre acestea s-a numărat constituirea de echipaje de jandarmerie sau mixte, în mediul urban sau rural, asigurarea de efective în sprijinul inspectoratelor de jandarmi județene din zona de responsabilitate a unității și misiunile pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului coronavirus.

Pe linia asigurării ordinii și siguranței publice, au fost îndeplinite 34 misiuni, la manifestări sportive, cultural-artistice și religioase și misiuni de asigurare și protecție a secțiilor de votare, premergător și pe timpul alegerilor pentru administrația publică locală și alegerilor parlamentare. Comparativ cu anul anterior, când au fost executate 206 misiuni de asigurare a ordinii publice, numărul celor desfășurate în perioada de referință a fost mai mic datorită măsurilor impuse pe timpul stării de urgență și a stării de alertă instituite la nivel național.
Misiunile desfășurate în cooperare cu alte instituții au înregistrat, de asemenea, o creștere în cursul anului 2020, fiind îndeplinite 1192 misiuni, față de 1047 în anul anterior. Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara a cooperat și colaborat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, BCCO Timișoara, DIICOT Timișoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Timiș, Inspectoratul General pentru Imigrări, Serviciul Județean de Protecție Internă Timiş, Direcția Națională Anticorupție, Serviciului Judeţean Anticorupție, Serviciul de Telecomunicații Speciale Timiș, Parchetului Militar Timişoara, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, Direcția Regională Vamală Timișoara, Direcția Silvică Timiș, Garda de Mediu Timiș și Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură Timiș.

Pe timpul misiunilor executate, în cursul anului 2020 au fost aplicate 3196 sancțiuni contravenționale dintre care 2119 au fost amenzi și au fost întocmite acte de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul a 137 infracțiuni, dintre care 40 sesizate independent și 97 în cooperare cu poliția.

Evaluarea activității desfășurate de jandarmii din Gruparea Mobilă Timișoara în anul ce s-a încheiat, a avut loc azi, 27 ianuarie 2021, la sediul unității, în prezența reprezentanților instituțiilor M.A.I. din județul Timiș și în sistem videoconferință cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, reprezentat de colonel Tobă Alexandru, împuternicit adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române.

Alte subiecte :

Citește și :