34.1 C
Timișoara
vineri 19 iulie 2024

Activitatea CCIA Timiș în semestrul I 2024

Întâlniri și vizite oficiale în țară și străinătate: 8

Întrevederi la înalt nivel ale Președintelui CCIA Timiș la București
30 ianuarie – 2 februarie: Președintele CCIAT, dna Florica CHIRIȚĂ a avut o întrevedere cu E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Alături de înaltul diplomat, delegația CCIAT a fost întâmpinată de Ufuk Tandoğan – Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) și Barbaros Yikar – Secretar General și de Mehmet Naci Akdoğan – Consilier Comercial al Ambasadei.

Discuțiile au vizat consolidarea relațiilor de afaceri româno-turce și conferirea unei noi dimensiuni colaborării CCIAT cu Ambasada Turciei. În acest sens, Președintele CCIAT a solicitat sprijinul pentru organizarea la Timișoara, în semestrul I al anului în curs, a unui Forum de Afaceri Internațional și întâlniri B2B între firme din Regiunea de Vest și din țară și parteneri din Turcia, în domenii precum energie, agricultură și industrie alimentară, IT, mobilă, industrie, altele. Totodată, a fost prezentată agenda de lucru a CCIAT în prima parte a anului în relația cu Turcia: vizita de lucru a Președintelui CCIAT la Camera de Comerț Istanbul (ICOC), în perioada 13-16 februarie; misiunea economică timișeană la Istanbul, în perioada 22-26 aprilie, cu participare la un forum de afaceri organizat în colaborare cu ICOC și vizitarea Târgului de panificație, patiserie și cofetărie – IBAKTECH 2024.

În cursul aceleași zile, Președintele CCIA Timiș s-a întâlnit cu dl. Lucian-Ioan RUS, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului căruia CCIAT i-a înaintat o serie de propuneri care vizează bunul mers al economiei timișene, printre care participarea firmelor la misiunile economice și târgurile şi expoziţiile internaţionale cu finanţare de la bugetul de stat.

La invitația Camerei de Comerț și Industrie Româno-Gemană (AHK), Președintele CCIAT a participat la Palatul Parlamentului la Recepția de An Nou, unde a avut o întrevedere cu Ștefan-Radu OPREA, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cu Directorul General al AHK, Sebastian METZ, cu Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România (CCIpR), Robert MUSNECI, cu noua conducere a ENEL și cu președinții CEC BANK și Mercedes Benz Group.
Rezultate:
-Propunerea lansată de CCIAT de a organiza la Timișoara, în primul semestru al anului, un Forum Internațional de Afaceri cu 6 țări (Turcia, Germania, Italia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Polonia) a fost unanim acceptată;
-Ministrul Economiei a acceptat invitația CCIAT de a fi prezent personal sau prin secretarii de stat la evenimentele de anvergură organizate de CCIAT. Ministerul va informa CCIAT asupra manifestărilor expoziționale internaționale cu finanțare de la bugetul de stat;
-Conducerile Mercedes Benz Group, ENEL și CEC au acceptat să fie parteneri strategici ai Galei Excelenței în Afaceri-Topul Firmelor din Județul Timiș 2024.

Vizita delegației CCIAT la Istanbul de pregătire a Forumului Int’l de Afaceri
13 – 16 februarie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri și Cristina Coroian, Director Cabinet, a avut o întâlnire de lucru cu Şekib AVDAGİÇ Președintele Camerei de Comerț Istanbul (ICOC) și membri din conducerea organizației. Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta în detaliu despre organizarea la Timișoara, în perioada 9-10 mai 2024, a unui Forum de Afaceri Internațional cu participarea a 7 țări – România, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia și Bosnia&Herțegovina.

Președintele ICOC și-a exprimat întreaga deschidere pentru atragerea unui număr cât mai mare de firme turcești participante.
Rezultate: Delegația de afaceri a Turciei va fi condusă de Consiliul pentru Relații Economice Externe al Turciei (DEIK).
Intâlnirile Președintelui CCIAT privind organizarea Forumului Int’l de Afaceri au continuat la Belgrad
22 – 24 februarie: Președintele CCIA Timiș, Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, s-a aflat la Belgrad unde a avut o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanți ai conducerii Camerelor de Comerț a Serbiei, CCI Belgrad, CCU Užice și CCI Bosnia și Herțegovina, în vederea discutării în detaliu a implicării acestora în organizarea Forumul International de Afaceri.

La întâlnire au participat: Marija Petrović – director și Svetlana Delic – expert asociat de la CCI Belgrad, Ana Lapčević – Director CCI Užice și Lejla Sadiković – reprezentant Camera Economică a Federației Bosnia și Herțegovina – care și-au exprimat întreaga deschidere pentru atragerea unui număr cât mai mare de firme care să participe la eveniment.
Concluziile parteneriatului s-au conturat la întâlnirea cu Camera Națională a Serbiei, în urma discuțiilor cu Mihailo Vesović – Director care a exprimat punctul de vedere al Președintelui Marko Čadež.

Rezultate:
-CCI a Serbiei va superviza organizarea și participarea la Forum a unei delegații de afaceri cu companii din mai multe regiuni ale Serbiei;
-Conducerea Camerei Economice a Federației Bosnia și Herțegovina va participa la eveniment și va organiza și conduce delegația de afaceri a BiH.

Întâlnirile CCIAT de pregătire a Forumului International de Afaceri se apropie de final 27 -29 februarie: Președintele CCIA Timiș, doamna Florica CHIRIȚĂ, însoțită de Stana Stoianov, Director Dept. Relații Economice cu Mediul de Afaceri, a revenit la București pentru o nouă rundă de întâlniri cu conducerile Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camerei de Comerț Româno-Germane și Camerei de Comerț Italiene pentru România.
Scopul principal al vizitelor a fost acela de a discuta în detaliu despre participarea acestor organizații la Forumul International de Afaceri care va avea loc la Timișoara, în perioada 9-10 mai 2024, prin atragerea unui număr cât mai mare de companii din țările lor.
Intâlnirile cu Ufuk TANDOĞAN – Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, cu Sebastian METZ – Director General al Camerei de Comerț Româno-Germane – AHK România și cu Roberto MUSNECI – Președintele Camerei de Comerț Italiene pentru România, au fost foarte utile și eficiente, dovadă fiind acceptarea invitației de a participa la Forum și de a conduce delegațiile de oameni afaceri, atât cei din străinătate cât și cei care operează în România.
Programul vizitei a cuprins și o primă întâlnire a Președintelui CCIAT cu Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Dr. Peer GEBAUER.
Înaltul diplomat a apreciat inițiativa camerei de comerț timișene pe care o va sprijini prin punerea în contact cu asociații de afaceri din Gemania care să participe la Forum.
Rezultate: Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România, Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) și Camera de Comerț Italiană pentru România vor conduce delegațiile de afaceri care vor participa la Forum.

AHK – Eveniment regional Timișoara

14 martie, Hotel Timișoara: La invitația Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK Romania), Președintele CCIA Timiș, dna Florica CHIRIȚĂ, a participat la primul eveniment regional organizat în 2024 la Timișoara, cu tema „Dinamica și provocările pieței muncii din România”. Evenimentul a fost deschis de Sebastian METZ, Director General și Membru în Consiliul Director AHK România. În cadrul panelului, au avut intervenții Dr. Christian von ALBRICHSFELD, Country Head Continental Automotive Romania, Andreea FEIERSTEIN, Manager Dual Education Hornbach Romania, Paula-Roxana KAȘAI, Director Executiv AJOFM Timiș, Prof. Univ. Dr. Irina MACSINGA, Prorector Universitatea de Vest Timișoara și Marius ȘTEFĂNESCU, Managing Partner International Work Finders.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri și o cină de networking.

Sursa: CCIAT CCIAT: https://www.cciat.ro/cciat_CCIA_Timi%C8%99_%E2%80%93_Semestrul_I_2024_%C3%AEn_fapte_%C8%99i_cifre

Alte subiecte :

Nou contract pentru continuarea lucrărilor la drumul de la Sânandrei către autostradă

Deoarece lucrările de pe șantierul ce urma să lege Autostrada A1 de vechiul drum Arad - Timișoara trenau de multă vreme și se lucra...

Încăierare ca-n filmele western în fața secției de Poliție din Jimbolia!

La secția de poliție din Jimbolia s-a declanșat un conflict spontan. Două familii de romi și-au împărțit pumni și picioare. Fiindcă gloatele furioase nu...

Citește și :