-2.4 C
Timișoara
joi 30 noiembrie 2023

Acordarea venitului minim de incluziune de la 1 ianuarie 2024

Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara anunță acordarea unui nou beneficiu de asistență socială, venitul minim de incluziune (VMI), care va înlocui venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF), de la 1 ianuarie 2024.
Cine poate solicita venitul minim de incluziune:
Venitul minim de incluziune se acordă familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, conform Legii nr.196/2016.
În perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2023, primim cererile pentru acordarea noului tip de ajutor. Toți beneficiarii actuali de venit minim garantat și alocația pentru susținerea familiei trebuie să se prezinte la ghișee pentru a se înscrie în evidențe pentru noul tip de ajutor sau să trimită electronic documentele necesare.
Condițiile de acordare a venitului minim de incluziune:
 să aibă domiciliul/reședința sau, după caz, trăiesc pe raza municipiului Timișoara;
 în cazul persoanelor singure, în vârstă de până la 65 de ani, să obțină un venit net mai mic sau egal cu 275 lei;
 în cazul persoanelor singure, în vârstă de cel puțin 65 de ani, să obțină un venit net mai mic sau egal cu 400 lei;
 în cazul acordării ajutorului pentru familia cu copii, veniturile nete lunare să fie de până la 700 lei;
 să nu dețină bunurile mobile și imobile care conduc la excluderea acordării acestui ajutor conform listei care se găsește pe site-ul DAS MT, accesând link-ul:

SERVICIUL BENEFICII SOCIALE


DAS Timișoara va analiza documentele depuse/transmise, iar în funcție de situație se vor realiza anchete sociale pe teren la domiciliul/reședința/locuința declarată.
Care va fi cuantumul venitului minim de incluziune:
Venitul minim de incluziune are 2 componente: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a VMI, va fi de 275 de lei/ lună/membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/lună.
În cazul celei de-a doua componente a VMI, ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile și numărul de copii, iar cuantumul maxim este de 480 de lei.
Acte necesare pentru solicitarea venitului minim de incluziune:
 Cerere (formular tip)
 Angajament de plată
 Acte de identitate – pentru solicitant și membrii familiei sale
 Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit
 Alte documente specifice situației solicitantului și familiei sale.
Formularele tip, precum și lista completă, detaliată, cu documentele care trebuie atașate la cerere:
Sunt disponibile:
 online, pe site-ul DAS MT, accesând https://socialtm.ro/serviciul-beneficii-sociale/;
 în format tipărit, la sediul Serviciului Beneficii Sociale, situat în Bd. Regele Carol I nr.10, începând cu 15 noiembrie, în programul de lucru: luni-vineri, între orele 8:30 – 15:30.
Se transmit/depun:
 online, pe e-mailul: s.beneficiisociale@gmail.com;
 la ghișeu, la sediul Serviciului Beneficii Sociale, situat în Bd. Regele Carol I nr.10, de luni până vineri, între orele 8:30 – 15:30.
Informații suplimentare se pot obține accesând site-ul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara, link: https://socialtm.ro/serviciul-beneficii-sociale/, personal, la sediul Serviciului Beneficii Sociale, sau telefonic la numărul de telefon: 0256.220.583.

Alte subiecte :

Stație Peco sancționată cu 50.000 de lei de polițiștii locali, a sistat activitatea așa cum i s-a impus

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au efectuat, în cursul zilei de astăzi, verificări la o stație Peco pentru a stabili dacă se...

Firmă de pe strada Holdelor, sancționată cu 5000 de lei de polițiștii locali pentru că a permis mai multor persoane să fumeze în incintă

Polițiștii locali din cadrul Biroului Proximitate și Siguranță Publică au verificat aseară, în jurul orei 21.00, în urma unei sesizări, un local de pe...

Citește și :