19.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

Acel Banat misterios și fascinant, neumblat nici măcar de propriii săi locuitori!

Descoperim în ediția de azi a rubricii noastre o zonă încărcată de povești, legende și tradiții. Județul Caraș-Severin, situat în sud-vestul României, se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Cătune pline de farmec, mori de apă vechi, care încă mai funcționează, dar și pârtii de schi. Iată doar câteva dintre atracții!

Ne începem călătoria cu Semeringul Bănăţean. Aceasta este cea mai veche cale ferată de munte din România, dar și cea mai spectaculoasă, declarată în anul 2021 Destinația Anului. A fost inaugurată în data de 15 decembrie 1863, în urmă cu 160 de ani, și trece prin 14 tunele și pe 10 viaducte, pe o lungime totală de 33,4 de km. Semeringul Bănățean leagă orașul Oravița de Anina, o localitate care în trecut trăia din industrie, spune Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

„În prezent, este un oraș care a găsit ca soluție dezvoltarea turistică. Ca un element inedit ar fi faptul că aici, într-una dintre minele cele mai adânci din Europa, există un motor englezesc vechi care a rămas în stare de funcționare. Este un motor care nu mai există niciunde în lume, unul din seria motoarelor care au fost folosite și pe celebrul vas Titanic. El există în această mină din Anina, iar edilul și Consiliul Local de acolo au decis să facă și din acesta un obiectiv turistic, pentru că sunt foarte mulți străini care au aflat de acest motor. Turiștii ajung cu acest Semering Bănățean, o linie de cale ferată într-un peisaj superb.”

Tot în zona montană a județului Caraș-Severin veți putea vedea cea mai cunoscută cascadă din România. Aceasta a fost inclusă de portalul The World Geography pe primul loc în clasamentul celor mai frumoase cascade din lume. „Fără îndoială că unul dintre obiectivele cele mai de notorietate din județ ar fi Cascada Bigăr, care, în ultimul an, a adunat un număr record de turiști, acea zonă dezvoltându-se și ca zonă turistică. Aș aminti aici, pe lângă Cascada Bigăr, la nici 10 km, localitatea Eftimie Murgu, Rudăria, așa cum o numesc bănățenii de munte, o localitate unde există celebrele mori de apă, care sunt de peste 100 de ani în funcțiune. Ele sunt și în acest moment folosite de către localnici și ca obiectiv turistic, și ca prezentare a bucatelor tradiționale. Mălaiul pe care țăranii îl macină la cele mori este pregătit în bucate tradiționale în gospodăriile din Rudăria. Sunt foarte mulți turiști străini care vin acolo. Noi, de curând, am prezentat la Târgul Național de Turism, mălai măcinat la morile de la Rudăria și asta a fost una dintre atracțiile gastronomice ale standului nostru, Banatul de Munte.”

Destinațiile montane principale sunt Semenic și Văliug, două localități care s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Am aflat de la Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, că satele di jurul acestor stațiuni s-au dezvoltat și ele.

 

„Există un sat celebru în munții Banatului: Gărâna. Acesta găzduiește în timpul verii cel mai mare festival de jazz din estul Europei, iar, în perioada iernii, se transformă într-o adevărată sărbătoare. Toate casele de acolo au fost transformate de localnici, cu sprijinul autorităților, în mici pensiuni. Fiecare dintre oferă, pe lângă bucatele tradiționale, un adevărat spectacol al obiceiurilor nu doar românești, ci și ale sașilor. Gărâna este unul dintre statele săsești care au înflorit din punct de vedere turistic.

 

Noi avem comunități de croați, de sârbi, de maghiari, de ucraineni, de sași care au venit acum câteva sute de ani ca forță de muncă, iar, apoi, au devenit băștinași prin contopirea cu bănățenii și au ajuns să creeze adevărate comunități. În fiecare zonă a Banatului, există aceste sărbători. Comunitatea croată își prezintă obiceiurile, comunitatea sârbă, pe Clisura Dunării, o zonă care este fără îndoială foarte vizitată de turiști nu doar în timpul verii, ci și în timpul iernii.

 

Aceste obiceiuri se păstrează din generație în generație. Celebrele colinde bănățene sunt cântate la fel ca în Maramureș, în seara dinaintea Nașterii Mântuitorului, când tinerii din satele din Banatul de munte, vestesc cea mai mare sărbătoare creștină prin aprinderea unor focuri. Aceste focuri se văd dintr-un sat în altul. În aceste sărbători, tinerii, alături de instrumentiști, prezintă nu doar jocuri sau portul, ci și colindele, care în satul bănățean sunt păstrate cu sfințenie.”

Există două zone schiabile în Banatul montan: zona Semenic-Văliug și zona Muntelui Mic, spune Romeo Dan Duncă, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

 

„Încă există câteva instalații mai vechi și pe Semenic, și la Văliug, dar, foarte interesant, există câteva pârtii nou făcute. Dintre acestea, una are lungimea de șase km. E cea mai lungă pârtie din România și există un proiect aprobat, unde finanțarea este pregătită și se va monta o gondolă pe o lungime de 4 km. Practic, vom repune pe harta schiului această zonă foarte frumoasă, care va fi foarte atractivă nu numai iarna, ci și vara sau în sezonul de toamnă, prin folosirea instalației respective pentru coborâri de mountain bike. Cealaltă zonă, zona Muntelui Mic, este o zonă care s-a dezvoltat mult. E o zonă cu peisaje foarte frumoase. De pe Muntele Mic se văd toți munții: cununa Munților Țarcului, Munții Retezat. Astăzi se poate schia în condiții civilizate acolo.”

Pe de altă parte, Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, ne invită să petrecem Crăciunul în mediul rural.

„În Ruderia, localitatea morilor de apă, există peste 12 pensiuni care sunt deschise pe toată perioada Crăciunului. Totodată, vă puteți petrece Crăciunul în stațiunile de pe Semenic. Există un număr mare de locuri. Fiecare dintre ele vă primește cu bucătăria tradițională a Banatului de Munte, cu programe artistice pe care le punem la dispoziție atât noi cât și operatorii privați, și, nu în ultimul rând, pe Valea Cernei, în stațiunea Băile Herculane. Mai există încă un loc care, de curând, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani: Clisura Dunării. Aici aveți posibilitatea de a asculta cântecul, de a vedea dansurile și portul comunității sârbe, care deși sărbătorește Crăciunul după ritul vechi, din respect pentru turiști, organizează seri cu tematică în fiecare seară, încă din data de 22 decembrie. Pe lângă faptul că există acest mit, că suntem făloși, noi suntem niște gazde foarte primitoare și vă așteptăm cu drag să vă petreceți sărbătorile de iarnă într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu.”

Sursa: https://www.rri.ro/

 

Alte subiecte :

Citește și :