ABERAȚIE! Academia Română vrea să-i oblige pe absolvenții de medicină să lucreze în țară la terminarea facultății! Ce spun studenții de la Timișoara?

2161

Exodul medicilor rezidenţi, care au plecat în masă să lucreze în spitalele din vestul Europei alarmează mediul academic. Drept urmare, Academia Română propune că absolvenţii să fie obligaţi să lucreze în ţară după terminarea facultăţii, scrie hotweek.ro.

Academia Română propune, ca soluţie pentru exodul absolvenţilor de facultăţi, obligativitatea acestora de a munci în ţară după terminarea facultăţii, pe o durata cel puţin egală cu cea a studiilor universitare bugetate, restituind astfel banii cheltuiţi de stat pe anii de facultate.

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune că orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, publicată de Academia Română.

Echipa care a conceput această strategie educaţională pentru următorii 20 de ani spune că lipsa de susţinere din mediul ştiinţific a cauzat această migrare a absolvenţilor de facultate.

„Din păcate, până la acest moment, educaţia, cercetarea ştiinţifică şi inovarea au avut susţinere total necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanţare cronică, prin incoerenţa, fragmentare şi lipsa de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potenţialului de cercetare şi, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentaţi spre ţări dezvoltate în Europa şi SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluţiei societăţii româneşti. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creştere, prin urmare este îndreptăţită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul ţării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 şi 2015, peste 36.000 de abolventi de medicină, stomatologie şi farmacişti au părăsit România pentru condiţiile mai bune din Vest.

Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanţare al studenţilor, dar şi adaptarea programelor la cerinţele actuale de pe piaţă muncii.

Propunerea Academiei Române a dat naștere deja la reacții dure pe rețelele de socializare, din partea studenților dar și altor medici din Timișoara:
Ozana P. – studentă anul V la Medicină Generală – ”Asta-i marea strategie de păstrare a absolvenților in România?!?… Așa vor să ne păstreze? Păi dacă nu am loc aici unde să rămân? Mă duc învârtindu-mă!”
Emil H. – medic și părinte, din Timișoara – ”Așa ne trebuie dacă ne place sistemul socialist de învătământ: dacă vrem neapărat să socializăm costurile educației, atunci trebuie să acceptăm și socializarea output-ului prin legare de glie și – de ce nu – prin sistemul ceaușist de repartiții. Inițiativa cacademicienilor are totuși o latură pozitivă: află unii cu ocazia asta că nu există educație gratis și că în socialism cu toții contribuim la nota de plată. Mai mult, în socialism, în loc să dau suma x pentru educația copilului meu, dau suma x statului ca să platesc o suprastructură birocratică parazită cu y, pentru ca finalmente copilului meu să-i revină x-y. Această „generozitate” statistă justifică numa’ bine milițienismul academiei. Oricum, noi trăim în țara în care la stat salariul este mai mare ca în economia privată; cu alte cuvinte, cei care produc trăiesc mai prost ca paraziții.”
Daniel C. – student anul IV Medicină Dentară – ”Ne apropiem de Coreea de Nord. Da-i perfect, dacă ne obligă statul să muncim, eventual să ne oblige să ne găsim singuri loc de muncă. Halal Academie…”
Andreea C. – studentă anul VI Medicină Generală – ”Să văd cum mă poate obliga cineva să lucrez în țară dacă nu am unde! O să mă oblige să lucrez ca asistentă, sau ca infirmieră, că poate acolo mai sunt posturi disponibile în spitalele din România. Până nu pleacă și personalul mediu sanitar, în proporție și mai mare. Nu cred că se va întâmpla așa ceva!

Sursa: hotweek.ro

2 COMENTARII

  1. doamne astia sau sclerozat de tot. dupa ce ca nu au luat nici o atitudine impotriva falsilor academicieni si plagiatorilor de doctorate vin acum cu aceasta idiotenie.

  2. Dupa maririle de salarii din invatamant, kkdemicienii s-au gandit ca poate mai prind o marire de indemnizatie, daca canta in struna partidului de penali si s-au apucat sa pupe partea curbata a taranoiului penal. Sa te alegi cu pe langa salariul de universitar (6mii+15%) , cu o indemnazatie pe viata la fel, nu e rau. Trai nineaca ! KK nu stiu ca tinerii pleca de sila, inclusiv de sila de parvenitii de ei. Vor sa traiasca normal ! Sa isi permita tot ce isi permit oamenii cu calificare, care muncesc cinstit. Le sugerez pezevenchilor ceva mai simplu: Sa-l faca pe Dragnea presedinte de onoare si sa infiinteze sectia Penali a AR, in care vor putea fi adunati toti puscariasii scosi pe usa din dos le la bulau, pe baza de carti. Iar dumneavostra, stimati muritori, stiti care e misiunea sociala a Academiei Romane ? Niciuna ! Sa mai toace niste bani !

LĂSAȚI UN MESAJ