A venit rezultatul necropsiei zebrei, care a murit la Grădina Zoologică din Timișoara. De ce a murit subit?

195

Reamintim că în urmă cu o săptămână, în 16 septembrie, un exemplar de zebră de la Grădina Zoologică a murit subit. Animalul a fost cumpărat de către Societatea Comercială ”CONTINENTAL ”, în luna august și donat grădinii zoologice. Moartea zebrei a pus multe semne de întrebare, atât conducerii, cât și doctorilor, astfel s-a decis demararea necropsiei.

Necropsia a fost realizată de către conf.dr Adrian Stancu, titularul disciplinei de Medicină Legală la Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara. Necropsia a avut loc în prezența mai multor studenți și cu ajutorul lui: Chira Claudiu Martin-coordonatorul Grădinii Zoologice, Dr. Florin Lucian Fodor- administrator SC. Happy Pet SRL. și Mihăiță Afrenie- inspector de specialitate al Grădinii Zoologice din Timișoara.

Medicii veterinari și persoanele prezente în momentul realizării necropsiei au dat următorul diagnostic:

-Miocardoză protidică

– Dilatație cardiacă dreaptă

– Sufuziuni Subendocardioce

– Steatoză Hepatică

– Emfizem Pulmonar Localizat

– Enterită Hemoragică Difuză

– Ruptură Intestinală

– Gastrită Hemoragică

– Hemabdomen

– Peritonită Stercorală

Mecanismul producerii decesului: În urma unor colici abdominale violente, cu etiologie neelucidată, s-a produs o torsiune la nivelul intestinelor pe o suprafață întinsă. Aceasta a dus la ștrangularea circulației sangvine la nivelul intestinelor, favorizând fragilizarea, necrozarea și ruptura acestora. În urma acestei leziuni s-a produs o o ruptură la nivelul colonului pe o suprafață de aproximativ 7-8 centimetri. Datorită acesteia sângele și o anumită cantitate de conținut intenstinal s-a deversat în cavitatea abdominală, producându-se colapsul circulator și peritonita stercorală. Moartea animalului a survenit la scurt timp după producerea leziunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ