A plecat o divă simbol al libertății feminine

196

Actrița Jeanne Moreau, o legendă a cinematografiei franceze, a murit la Paris la vârsta de 89 de ani, a anunțat luni agentul de presă al artistei, citat de AFP.

Jeanne Moreau, o actriță cu o frumusețe senzuală și o inimitabilă voce cu accente grave, care i-a fascinat pe unii dintre cei mai mari regizori de film din Franța pe parcursul unei cariere de 65 de ani, a fost descoperită decedată în reședința ei din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne d’Hauteserre, primarul celui de-al optulea arondisment din capitala franceză, confirmând astfel o informație publicată în revista Closer.

jeanne-moreau2

Născută pe 23 ianuarie 1928 la Paris, a jucat în peste 130 de filme și a devenit celebră cu rolul interpretat în filmul “Jules et Jim”, regizat de Francois Truffaut.

La 19 ani, după Conservator, a debutat în Comedia Franceză, care a reprezentat pentru ea “disciplina, exactitudinea”.

Întâlnirea cu Louis Malle la filmările pentru “Ascenseur pour l’echafaud”, în 1957, a fost determinantă pentru destinul ei artistic. Un an mai târziu, filmul “Les Amants” — premiat cu Leul de Aur la Veneția — a fost “un cadou de despărțire”. “Întotdeauna am plecat prima, nu-mi place să fiu abandonată”, mărturisea actrița.

Jeanne Moreau, o actriță care a fascinat o serie de regizori celebri, precum Orson Welles (“Une histoire immortelle”), Luis Bunuel (“Journal d’une femme de chambre”), Michelangelo Antonioni (“La Notte”) și Joseph Losey (“Eva”), a primit în 1992 premiul Cesar pentru cea mai bună actriță grație interpretării sale din filmul “La vieille qui marchait dans la mer”.
Laureată a premiului de interpretare feminină la Cannes, în 1960, pentru pelicula “Moderato Cantabile”, regizat de Peter Brook, Jeanne Moreau a fost singura actriță din lume care a prezidat de două ori juriul Festivalului de la Cannes (în 1975 și 1995). A fost, de asemenea, de mai multe ori prezentatoarea principală a ceremoniilor oficiale organizate pe Croazetă.

jeanne-moreau4

De-a lungul anilor, a fost premiată de majoritatea festivalurilor și asociațiilor cinematografice europene. În 1967 a câștigat premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină grație interpretării din filmul “Viva Maria!”. A primit principalul trofeu — Academy Fellowship — atribuit de organizatorii galei BAFTA în anul 1996. A primit un Urs de Aur onorific la Festivalul de la Berlin din 2000, un trofeu Palme d’Or onorific la Cannes în 2003 și un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene (EFA) în 1997.
Cu o frumusețe senzuală, potențată de o voce incomparabilă, marcată de accente grave, Jeanne Moreau lasă moștenire industriei cinematografice amprenta unei actrițe eclectice, adeseori considerată un veritabil simbol al libertății femeilor, potrivit AFP.
A jucat în peste 130 de filme și a colaborat cu unii dintre cei mai apreciați regizori din lume, precum Orson Welles, Wim Wenders, Rainer Maria Fassbinder, Francois Truffaut și Elia Kazan.

jeanne moreau1

Angajată încă din tinerețe la Comedia Franceză, a înregistrat mai multe albume muzicale, inclusiv “Le tourbillon” — cântecul cult din filmul “Jules et Jim”, de Francois Truffaut, pe care l-a interpretat în duet cu Vanessa Paradis la Festivalul de film de la Cannes în 1995—, a regizat două lungmetraje și a jucat în numeroase producții de televiziune.
Îi plăcea să compare viața cu o grădină, “o grădină necultivată, care ni se dă la naștere” și pe care trebuie “să o lăsăm frumoasă atunci când părăsim acest pământ”.
Președinția franceză i-a adus un ultim omagiu, luni, prin intermediul unui comunicat oficial. “Există personalități care, prin ele însele, par să își rezume propria artă. Jeanne Moreau a fost una dintre aceste personalități. Odată cu ea dispare o artistă care a întruchipat cinematografia în complexitatea, memoria și exigența ei. Președintele Republicii și soția lui prezintă familiei, prietenilor, reprezentanților industriei cinematografice, teatrului și televiziunii sincerele lor condoleanțe”, se afirmă în comunicatul de presă dat publicității de Palatul Elysee.

Sursa ANIMANEWS

LĂSAȚI UN MESAJ