A murit Mirko Atanackovici, fostul consul al Iugoslaviei la Timișoara. A fost omul care a „deschis” urbea de pe Bega spre lume, în Decembrie 1989

1376

Fost Consul General al Iugoslaviei,  Mirko Atanackovici, a decedat, în Serbia natală, la 74 de ani. Fostul diplomat se afla la Timișoara, odată cu izbucnirea Revoluției și a jucat un rol important în acele zile.

Vestea dispariției sale a fost dată (și) de Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara, într-o postare pe pagina personală de Facebook. „A fost cel de la care au plecat atunci primele vești spre Occident despre Revoluția timișoreană ce urma să schimbe România. La el au mers revoluționarii în 20 decembrie 1989 pentru a transmite lumii lista revendicărilor lor. Din 22 decembrie, a deschis Consulatul pentru corespondenții străini sosiți în oraș, care au putut să relateze știri de acolo în siguranță.

Mirko Atanackovici a fost primul om pe care timișorenii l-au făcut cetățean de onoare după Revoluție, în martie 1990. A trăit mulți ani după aceea în Timișoara și a sprijinit refacerea orașului din toate puterile lui. Ieri, la vârstă de 74 ani, Mirko Atanackovici a decedat în Serbia. Merită să-i păstrăm amintirea vie”, a notat Fritz, pe pagina rețelei de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ