A fost parafat pactul de prietenie între jandarmii din Timișoara și copii… FOTO-VIDEO

776

În aceste zile se sărbătoresc cei 167 de ani de la întemeierea Jandarmeriei Române. De fapt a fost mult mai mult decât o singură zi. O seamă de evenimente au fost organizate și vor mai continua pe parcursul unei săptămâni.

Actul de naștere oficial al acestor apăratori ai legii este promulgat de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, printr-un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, care se numea „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi”. Și până atunci au existat slujbași ai statului cu astfel de îndatoriri dar s-au numit în diferite alte feluri: privighetori ai ocoalelor, căpitani de orașe și de hotar, polcovnici de poteră, portărei, armași, zapcii, bănișori sau aprozi.

Iar mai apoi se formează așa numitele corpuri de „Miliție națională” și „Străji pământești” care devin „miliții purtătoare de arme” (Jandarmerie). De prin anul 1830 se vor numi „slujitorii” „dorobanți” și mai apoi „Corpul slujitorilor”. Dar de la transformarea în Jandarmerie au avut un statut juridic bine definit și s-a urmărit crearea unei instituții moderne, pentru asigurarea ordinii interne la fel ca în alte state europene.

jandarmi mall (12)

Pentru a arăta civililor mai puțin familiarizați cu se ocupă de fapt acești militari în albastru (sau uneori în negru), jandarmii timișoreni azi au ocupat o parte din centrul comercial Iulius Mall.

jandarmi mall (7)

Mare bucurie pe copii! Au putut vedea și pipăi de aproape arme, câini, mașini uniforme, căști sau scuturi. Ce poate fi mai interesant decât să încerci cum îți vine o cască de apărare? A fost o frenezie de nedescris. S-a stat la coadă pentru a urca la volanul câte unui autovehicul albastru și să claxoneze fără oprire. Au aflat repede de unde se pornește sirena și apoi să te ții hărmălaie continuă!

Câini de serviciu ai jandarmilor au fost fotografiați mai ceva ca marile vedete ale scenei. Toți țâncii de o șchioapă voiau sa-i mângâie sau chiar să-i îmbrățișeze.

aplicatii jandarmi.Still002

 

Un alt punct de mare atracție a fost amenajat de jandarmi în curtea interioară, unde oricine putea să încerce senzația de plutire în aer cu ajutorul corzilor de tiroliană. Aproape nimeni nu a fost speriat sau (cu excepția părinților).

jandarmi mall (15)

Pe la prânz a început nebunia. Un grup de răufăcători au vrut să atace centrul comercial. Nu au avut nici o șansă. Au fost anihilați, împușcați, gazați, lătrați, arestați, certați, amendați și încătușați cât ai spune „Șo pe ei”. Câinii de serviciu care au stat liniștiți și plictisiți până atunci, ca niște animale de pluș, au devenit fiare și au reținut infractorii. Probabil nu vor mai încerca niciodată să mai încalce legea. Până la demonstrația de anul viitor.

O altă bandă de interlopi a încercat să scape de la locul faptei dar jandarmii au acționat promt și i-au blocat în trafic prin metode specifice, cu mașinile cu girofar. Cu acest prilej infractorii vor afla cum arată în interior o dubă militară.

Un moment de asemenea foarte gustat de toată lumea dar mai ales de prichindei a fost retragerea la pensie a unui bătrân cățel de rasa Rotweiller, care a apărat legea mulți ani dar de mâine va pune uniforma în cui. Pentru efortul său a primit o binemeritată medalie de onoare.

Pentru cei care nu au apucat să vadă astăzi exercițiile jandarmilor sau doresc să afle mai multe despre activitatea lor, locotenent-colonel Emilia Margareta Fînață, a anunțat că în ziua de marț,i 4 aprilie, se va putea vizita sediul unităţii de pe strada Barițiu 19-21, începând cu ora 9.00, în cadrul evenimentul „Ziua porţilor deschise”. Sunt așteptați toți copii cuminți. Infractorii să se abțină deoarece câinii sunt în continuare vigilenți.

LĂSAȚI UN MESAJ