A fost lansată reţeaua de coordonare pentru refugiaţi | VIDEO

133

Refugiații trebuie să găsească condiții de trai și la noi în regiune crede UNHCR

La Timișoara a avut loc una din ele mai importante întâlniri ce a avut menirea de a discuta la modul foarte aplicat depre situația refugiaților în general. Dar mai concret a fost luată în vizor problema celor proveniți din țara vecină, Ucraina, ce au luat drumul pribegiei. Motivul nu esate un secret pentru nimeni. Războiul ce ține de mai mult de un an și jumătate a alungat de la casele lor milioane de oameni. Mulți dintre ei au ajuns în România și un însemnat număr încă sunt aici. Ba mai mult, o patre din ei, chiar doresc să se stabilească la noi formând deja o comunitate.

Instituția Prefectului – Județul Timiș împreună cu Reprezentanța Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în România au invitat o seamă de personalități ai vieții civice dar și reprezentanți ai instituțiilor ce au posibilitatea să se implice în soarta refugiaților să participe la deschiderea evenimentului de lansare a Rețelei de Coordonare pentru Refugiați a Județului Timiș, care a avut loc pe data de 5 septembrie 2023, în incinta Hotelului Continental din Timișoara, începând cu ora 10:00.

Această inițiativă a apărut pentru a asigura o continuitate în răspunsul coordonat la una dintre prioritățile noastre actuale, sprijinirea refugiaților din Ucraina și promovarea unor soluții complementare și eficiente pentru integrarea și includerea lor în societatea românească. De asemenea, proiectul își propune să consolideze rețelele de coordonare la nivel județean, aducând la aceeași masă reprezentanți precum instituțiile publice, societatea civilă, organizații religioase, mediul de afaceri, misiuni diplomatice, organizații naționale și internaționale, pentru a asigura un răspuns coerent și coordonat la orice potențială provocare care ar putea apărea la nivel județean/național.

În cadrul acestui eveniment a fost prezentat conceptul proiectului și, de asemenea, s-au stabilit în mod concret prioritățile rețelei de coordonare și structura operațională a acesteia.
Camelia Nițu-Frațilă, coordonator UNHCR din Timiș și județele limitrofe a fost moderatorul întâlnirii și a dat rând pe rând cuvântul lui Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș și Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR și coordonator inter-instituțional al răspunsului la situația refugiaților. Cei doi au explicat situația actuală și au accentuat nevoile de viitor ale celor fără de țară.

Sorin Ionescu, sub-prefectul județului Timiș a pus în temă asistența despre ce face și ce va intreprinde pe viitor administrația în spinoasa problemă. Cuvântatrea a fost o privire de ansamblu asupra răspunsului la situația refugiaților și provocările identificate la nivelul județului Timiș și al municipiului Timișoara.

Prezentarea generală a conceptului Rețelei de Coordonare Locală a fost prezentată de Siminei Costea, Senior Inter-Agency Coordination Associate și de Alia Sonia Mohamed, Senior Information Management Associate.

În cadrul lucrărilor au fost abordate teme majore ca: educația, sănătatea dar și incluziune economică și mijloace de trai ale refugiaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.