A crescut prețul gigacaloriei! Cât va costa încălzirea în această iarnă

133

Cei racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor plăti iarna aceasta cu 14 lei pe gigacalorie mai mult decât iarna trecută. Acestă majorare vine în urma creșterii prețului real. Acesta a crescut cu aproape 50 de lei.

Consilierii locali ai municipiului Tulcea vor dezbate, săptămâna viitoare, un proiect de hotărâre privind majorarea preţului real al gigacaloriei de la 346,9 lei, cât este în prezent, la 398,6 lei, acest cost neincluzând TVA.

„Majorarea acestui cost se datorează creşterii preţului gazului de la 112 la 133 de lei, fără TVA, şi a preţului energiei electrice de la 400 de lei/MW la 463 de lei/MW. După ce consilierii locali îşi vor da acordul de principiu pentru preţul propus de noi, 398,6 lei pe gigacalorie, vom aştepta decizia autorităţii naţionale în domeniu şi apoi vom reveni cu un nou proiect de hotărâre în faţa consilierilor locali”, a declarat directorul societăţii Energoterm SA, Liviu Bâscă, citat de DC News.

La ora actuală, populația plătește 186 lei pe unitate, acoperind doar o parte din prețul real al gigacaloriei. Restul este suportat din subvenţia acordată din bugetul local şi de la bugetul de stat.

„Intenţionăm să menţinem un echilibru în plata gigacaloriei, iar populaţia să plătească în continuare circa 50% din preţul real al căldurii, în contextul în care datoriile acesteia la societatea Energoterm SA, de 9 milioane de lei, sunt plumbul din ghetele societăţii. Suntem obligaţi să găsim o soluţie, iar propunerea noastră este ca preţul gigacaloriei plătit în acest an să crească la 200 de lei”, a afirmat primarul municipiului, Constantin Hogea.

Pentru a suporta subvenţia necesară populaţiei, autoritatea locală are nevoie de 8,5 milioane de lei, pentru perioada octombrie-decembrie, şi de 14 milioane de lei, pentru perioada ianuarie-aprilie, potrivit sursei mai sus menționată.

sursa: bugetul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ