21.1 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Cum arătau etichetele produselor oficiale și de contrabandă în Banatul comunist?…

Muzeul Naţional al Banatului va deschide oficial marţi, 7 iunie 2016, ora 14, expoziția PATRIMONIUM 2015, ce va avea loc la sediul provizoriu din Bastionul Maria Theresia.

Expoziția are ca scop prezentarea celor mai importante obiecte ce au îmbogăţit colecţia muzeului în anul 2015, bunuri provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii, dar și piese care au beneficiat de intervenția restauratorilor.

O importantă achiziție este ilustrată de valoroasa colecţie de etichete ale unor produse care au circulat în comerţul local oficial şi de contrabandă.
Rod al pasiunii a trei generaţii de colecţionari din Vinga, județul Arad, sunt piese de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anii 90 ai secolului trecut, din care o mare parte a ajuns în posesia muzeului timişorean.
Colecția a primit numele creatorilor ei, fiind denumită Kubis-Hadjia-Hegyes.

Maria Kubis (1897/1898-1977) şi fiica sa, Şarlota (1925-2005), sunt iniţiatoarele colecţiei la care a subscris şi soţul celei din urmă, Ioan Hadjia (1924-1996).
Intuind valoarea documentară și raritatea colecției, specialiștii Muzeului Naţional al Banatului au făcut posibilă achiziționarea acesteia de la continuatorul tradiției familiale, ginerele Tiberiu Hegyes.
Expusă parțial, ea ilustrează o istorie a comerţului local ce aminteşte celor mai mulţi, cu nostalgie, de anii copilăriei.
Este doar unul dintre motivele pentru care se poate vizita expoziţia care pe parcursul a două săptămâni va creiona o imagine asupra activității muzeului, dar și a importanței investiției publice în cultura muzeală bănăţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :