Cum arată anul 1989 văzut după treizeci de ani? FOTO-VIDEO

185

Cu treizeci de ani în urmă, 1989 a fost anul marilor schimbări prin care trecea sistemul impus de Uniunea Sovietică imediat după a doua mare conflagrație mondială.
Regimul puterii populare instaurat în Europa de Est se dărâma. Mai repede și fără mari regrete sau greoi și cu mari violențe, de la caz la caz. Dar, totul era sigur sortit schimbării.

Evenimentele întâmplate atunci încă sunt studiate de istorici, scriitori sau cineaști. Din păcate, la noi în țară au fost și multe victime omenești. A fost caracteristica revoluției române de a fi fost una din cele mai sângeroase. Cele trei decenii ce au trecut de atunci asigură o oarecare detașare de acele întâmplări, dar și permite celor care au încă memoria vie să dea mărturie despre ce au trăit atunci.

La Timișoara a început o conferință internațională ce are menirea tocmai de a marca corespunzător aceste trei decenii scurse de la acel an de excepție al continentului.
Tema aleasă este întrebarea dacă cei treizeci de ani sunt o „moștenire otrăvită a comunismului?”. Dacă sistemul a pierit cu adevărat sau și-a lăsat toxinele ce macină în continuare? La întrebare încearcă să răspundă cercetători veniți din țări ce au schimbat ca și noi regimul totalitar comunist.

Conferința este organizată de Memorialul Revoluției și de Forumul Democrat German din Timișoara și este moderată de Gino Rado și de Lucian Vasile Szabo, doi cercetători care au studiat permanent fenomenul Revoluției.

Lucian-Vasile Szabo a vorbit de un moment cheie al Revoluției, deschiderea focului împotriva populației la Timișoara în acel decembrie 1989. Gino Rado a prezentat o comunicare ce incită la discuții și azi. A adus în discuție fenomenul de manipulare prin dezinformare, prin agenții străini în Revoluția de la Timișoara.

Rând pe rând au mai fost atinse alte și alte chestiuni controversate ca:
– întrebarea veșnică dacă a fost o revoluție sau lovitură de stat?
-1989 – 1990 Schimbările socio-politice din Europa Centrală și de Est.

La final, a venit rândul unei expoziții itinerante cu imagini din Leipzig 1989. Vernisarea expoziției Muzeului Memorial „Runde Ecke” Leipzig, Germania (Wanderausstellung der Gedenkstätte Museum in der “Runden Ecke” in Leipzig, Deutschland). Expoziţia a fost deschisă de către Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara şi de către doamna dr. Saskia Schmidt, şefa secţiei Cultură, Educaţie şi Probleme ale Minorităţii Germane a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

Lucrările vor continua cu alte puncte de vedere incitate despre anul revoluționar 1989 cu invitați din țară, dar și din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.