„Farul călăuzitor al poporului” a apărut cu 101 ani în urmă Video

588

„Azi e zi de mare sărbătoare. Toți oamenii muncii de la orașe și sate aduc un prinos de recunoștiință pentru mărețele realizări ale celui mai neînfricat fiu al clasei muncitoare ce a întrat în mișcarea socialistă și de apărarea drepturilor celor ce muncesc de la frageda vârstă de 15 ani”.

Cam așa ar fi început jurnalele de știri azi pe data de 26 ianuarie dacă gângavul dictator nu ar fi suferit o bruscă pierdere de calciu. Dar în același timp a primit și un aport suplimentar de plumb și alte metale grele sub formă de rafală. În satul Scornicești a văzut lumina zilei cel ce a ajuns să fie numit cu toate superlativele posibile cam ca un alt coleg de-al său din Corea de Nord. Cel mai adesea era numit „cârmaci neînfricat”, dar și „stejarul din Scornicești”.

Au trecut aproape trei decenii de la ieșirea de pe scena istoriei a, încă, celebrului personaj. Nicolae Ceaușescu ar fi putut duce o liniștită viață de meșter în ale încălțămintelor, poate ar fi ajuns chiar lider de sindicat în întreprinderea sa dacă, după război, nu ar fi venit un regim politic, impus din afara granițelor, ce a schimbat total mersul normal al treburilor țării.

Regimul bolșevic trebuia să se impună pe plan mondial. Și a considerat că trebuie să-și aservească câteva țări din apropiere pentru a deveni sateliți clientelari al marelui urs de la răsărit.

La dispariția lui Gheorghe Ghiorghiu-Dej acoliții acestuia au început lupta pentru putere. Din calcul ciudat și pentru a nu deranja pe nimeni, a fost sprijinit cel mai tânăr și aparent, cel mai puțin pregătit să preia moștenirea lui Dej. Dar socoteala avea să se dovedească total greșită. Rând pe rând, prin jocuri de culise au fost înlăturați toți posibilii adversari. Din tânărul comunist mai nonconformist avea să răsară unul din cei mai aprigi dictatori ce a ajuns să asculte doar de propria sa paranoia și de consoarta ce îi gâdila orgoliile neacoperite în fapte.

Pentru cei ce au nostalgii totalitare și pentru ciudații ce nu pot înțelege nimic din ce trăiesc, vom prezenta un mic film cu „cel mai iubit fiu al poporului”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.