Decembrie 1989, să nu ne uităm eroii! FOTO

310

Eroii Revoluției din 1989 de la Timișoara au fost cinstiți pentru jertfa lor. La cimitirul din Calea Lipovei, acolo unde au un monument special, au fost aprinse lumânări și aduse coroane. Cei care au decedat pentru libertate în urmă cu 29 de ani au fost comemorați de rude și prieteni, care au făcut, ca în fiecare an, un parastas de amintire.

Flacăra din fața Monumentului Eroilor a fost și ea aprinsă și lumânări personalizate cu chipul eroilor căzuți la Revoluție au înconjurat lumina. Nici eroii necunoscuți nu au fost uitați. Deși mormintele lor au fost acoperite cu un strat consistent de zăpadă, și la acestea au fost aprinse lumânări.

În 18 decembrie, în urmă cu 29 de ani, Timișoara era un câmp de luptă. Din 17 decembrie, Aramata și Secuitatea au început să tragă în protestatarii care doreau libertate. Toată noaptea s-au auzit focuri de armă, iar în 18 decembrie orașul era devastat. Deși era deja instituită legea marțială și nimeni nu avea voie să circule în grupuri mai mari de doi, aproximativ 30 de studenți ”nebuni” s-au adunat în fața Catedralei Mitropolitane cu un steag din care decupaseră stema comunistă și au început să scandeze lozinci împotriva familiei Ceausescu, a tiraniei și a comunismului. Și în ei s-a tras, unii au murit, cei mai mulți au fost răniți și norocoșii au scăpat. Preoții nu au deschis ușile lăcașului de cult pentru ca tinerii să se poată adăposti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.