După 3 ani, drama de la Colectiv e, acum, Colectivă

284

E marți seara. Mă uit la televizor și încerc să nu plâng. A fost o zi grea pentru cei care au avut puterea să îi privească și să îi audă pe cei prea mulți care și-au pierdut copil, frate, soră, iubită, iubit în focul morții, la Colectiv. Unii retrăiesc momentele ca și când s-ar fi petrecut cu un ceas înainte. Alții povestesc despre morții lor ca și cum ei înșiși ar fi murit în chiar acea seară.

O zi despre morți, cu morți, între morți.

Din televizor vine un miros de piele arsă. De oase arse, de strigăte arse, de gravitație arsă, de rămas-bun ars, de chitare arse pe degetele rămase acolo, de ambulanțe care urlă ca și când ar fi fost ele însele arse.

Mă detașez puțin de emoția asta prea arzătoare și îmi închipui că toți rockării ăștia morți — care mai mult ca sigur că au fost sataniști înainte de a deveni îngeri — cântă acum cu bunicii lor, cu bunicile, și cu neamurile care în viața lor nu ar fi crezut vreodată că o să murmure așa drăcovenii. Dar nu îmi folosește prea mult.

Dinspre nordul rece al tăcerilor mute de mamă, schilodite pururi în puterea lor de a mai îngăima vreun sunet firav, se simte gheața mută și opacă a tăcerilor încărcate cu deșărtăciunea deșărtăciunii. Aia care nu mai are nevoie de nimic. Nici de compasiune, nici de explicații, nici de regrete. Ciudat lucru, niciuna dintre mame nu a pomenit nimic despre vinovați. Ca și cum aceștia nu ar mai exista.

De fapt, vinovații de moartea celor din Colectiv seamănă tulburător cu Nimenii Vinovați de morții lui 1989. Vă reamintesc, ca în decembrie 1989, cei mai mulți morți i-am primit după ce Nicolae ceaușescu plecase. Ca în 1989, cei mai mulți morți de la Colectiv i-am dobândit în spitale. Dar și fiindcă Ponta, Bănicioiu și Arafat au mințit, asemenea unor criminali, că România își poate îngriji victimele din Colectiv. Și au ezitat să trimită răniții imediat în afară.

De fapt, cred că Nimenii Vinovați de la Colectiv sunt Nimenii Vinovați care și-au umilit poporul în 10 august 2018. Dar mă înfior la gândul că, dacă după trei ani, pentru morții de la Colectiv nu răspunde încă absolut nimeni, cât va trebui să așteptăm pentru cei ticăloșia de anul acesta.

Fac o pauză de respirație și mă întreb dacă nu cumva teoria conspirației atât de iubită de Dragnea, conform căreia o mână criminală ar fi provocat premeditat uciderea celor 64 de tineri de la Colectiv, nu e cumva semnul unei demențe paranoice în care Dragnea crede cu adevărat. Și că, între timp, mai ales în ultimul an, dacă nu cumva același Dragnea a incendiat România întreagă și a făcut în așa fel încât ambulanțele să nu mai ajungă la cei noi, cei răniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.