Documentele medicale obligatorii la început de an școlar. Anunț important pentru toți părinții

749

Mai sunt două săptămâni până la începerea școlii, iar părinții aleargă deja la medici să obțină actele medicale necesare. Medicii de familie atrag atenția că, odată cu începerea noului an școlar, multe școli și grădinițe solicită în mod excesiv adeverințe, analize și avize medicale și că părinții ar trebui să știe exact despre ce documente obligatorii este vorba.

Aceste documente sunt prevăzute în legislație, în Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și a elevilor din unitățile de învățământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenței medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, ordin care a fost revizuit pe parcurs.
Prin acest act legislativ, medicii primesc și instrucțiuni privind eliberarea acestor acte. Ceea ce este important de știut este că nu medicul de familie este cel care trebuie să elibereze întotdeauna aceste documente, ci și medicii școlari, dacă există.
Acte medicale
1. Documentele medicale necesare la inscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de invatamant sunt:
a) adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate;
b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare in colectivitate;
Atentie! Medicii atrag atentia ca analizele de sange nu sunt obligatorii la intrarea in colectivitati.
2. Adeverinta medicala se elibereaza in urmatoarele circumstante:
a) La inscrierea in fiecare ciclu de invatamant – se elibereaza de catre medicul de familie sau de catre medicul colectivitatii de la care provine copilul;
b) La terminarea unui ciclu de invatamant preuniversitar – se elibereaza de catre medicul care are in supraveghere colectivitatea respectiva;
c) La transferul elevului intr-o alta unitate scolara – se elibereaza de catre medicul care are in supraveghere unitatea de invatamant de la care se transfera.
3. Avizul epidemiologic se elibereaza in urmatoarele circumstante:
a) dupa o perioada de absenta din colectivitate de cel putin 3 zile consecutive;

b) la plecarea in tabere, vizite de studiu etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.