UMF „Victor Babeş” Timişoara anunţă finalizarea proiectului NUTRIGEN, pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate

1247

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a anunţat, miercuri, finalizarea proiectul intitulat „Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate” (NUTRIGEN), o premieră care şi-a propus să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii.

„Proiectul a utilizat identificarea variaţiilor genetice pentru a prescrie adulţilor şi copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale. Studiul a generat, pentru prima dată la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiecţilor incluşi în studiu. A fost identificat un model care ia în considerare dependenţa fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului, respectiv, scor de risc genetic pentru adulţii cu obezitate şi dislipidemie care răspund la tratament hipolipemiant.

De asemenea, a fost aplicat un tratament cu un aliment dietetic pentru optimizarea tratamentului antidislipidemic (adulţi) sau al rezistenţei la insulină (copii) pe criterii nutrigenomice”, arată managerul de cercetare şi dezvoltare al UMF Timişoara, prof. dr. Maria Puiu.

Valoarea totală a proiectului a fost de 8.760.105 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 8.430.930 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.